Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Guvernul cauta noi solutii pentru CEC

Guvernul cauta noi solutii pentru CEC

Comisia Europeana (CE) refuza sa isi dea acordul ca statul roman sa majoreze capitalul social al CEC, pe motiv ca banca nu are probleme de lichiditate sau solvabilitate.

In aceste conditii, guvernul trebuie sa gaseasca alte solutii pentru ca cei 795 milioane de lei "promisi" CEC prin ordonanta de urgenta sa poata fi folositi,informeaza Evenimentul Zilei.

Cabinetul Tariceanu stabilise ca CEC sa fie recapitalizata cu 900 milioane de lei.

Recent, guvernul a decis ca o parte din suma, adica 105 milioane de lei, sa fie folosita pentru capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM.

Ordonanta de urgenta care prevede recapitalizarea CEC este, momentan, blocata.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Con curentei, a conturat mai multe solutii posibile care ar permite ca banii promisi firmelor mici si mijlocii sa ajunga in conturile CEC.

"Studiul facut de CEC nu a fost convingator pentru Comisia Europeana.

Putem face un nou studiu, care, pe langa faptul ca va dura mult, circa sase luni, sunt sanse mici sa fie acceptat", a spus seful Concurentei, pentru EVZ.

O alta posibilitate ca reprezentantii CE sa accepte majorarea capitalului CEC este sa se aduca dovezi ca este o investitie viabila. Alaturi de statul roman, ar trebui sa vina cu bani un investitor privat, in cadrul unei privatizari partiale, afirma Chiritoiu.

A treia varianta este sa alimenteze capitalul institutiei financiare prin ajutor de stat.

Acest lucru va insemna o suma mult mai mica decat intentioneaza guvernul, de circa 2% din activele CEC de 13,6 miliarde de lei, adica numai 273 milioane de lei.

Decizia autoritatilor romane se va lua in colaborare cu CE, care trebuie sa isi dea acordul final.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1058 ori