Ghetea: O crestere a creditarii de 2-3% in acest an ar fi foarte bine

Duminica, 07 Februarie 2010, ora 22:48
1461 citiri
Ghetea: O crestere a creditarii de 2-3% in acest an ar fi foarte bine

Creditarea la nivelul sistemului bancar a scazut in 2009 si daca se va ajunge in acest an la un plus de 2-3% ar fi foarte bine, iar economisirea va continua sa creasca, insa intr-un un ritm mai lent, considera Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

"Referitor la ritmul de crestere a creditarii la nivelul sistemului, daca reusim sa-l aducem de la minus la un plus de 2-3% ar fi foarte bine. Asta nu inseamna ca CEC Bank merge pe un avans de 2-3%, noi vom avea o crestere de doua cifre a creditarii", a declarat pentru MEDIFAX Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank.

La 31 decembrie 2009, creditul neguvernamental inregistra o scadere de 3,6% in termeni reali fata de finele ultimei luni din 2008, ajungand la un sold de 199,88 miliarde lei, potrivit datelor BNR.

Ghetea considera ca economisirea nu va mai inregistra in 2010 aceleasi ritmuri din 2009, inclusiv din cauza faptului ca clientii nu vor mai avea bani sa ii plaseze in depozite.

"Cred ca economisirea va avea un pic de suferit, dar va ramane pe trend crescator, desi nu anticipez ca acesta va fi foarte mare (...)

Pe de o parte, stim cu totii ca persoanele fizice au inceput sa umble la rezerve, pentru ca nu mai exista aceleasi venituri disponibile, aceleasi perspective, iar in cazul persoanelor juridice ce sa mai vorbim, ei se uita in extrasul de cont de dimineata pana seara sa vada ce sume au intrat ca sa isi acopere platile catre furnizori", a explicat Ghetea.

Depozitele constituite la banci de rezidenti au urcat anul trecut cu 10,8% in termeni nominali, la 167,74 miliarde lei. In ceea ce priveste dobanzile la lei si euro, Ghetea anticipeaza o crestere a EURIBOR, concomitent cu o reducere a ratelor in moneda nationala.

"Cred ca dobanda de politica monetara a BCE, de 1%, reprezinta o masura adoptata pentru a mentine aprinsa dorinta de a investi, de a face afaceri cu bani ieftini.

Mai devreme sau mai tarziu, cred ca 2010 va fi clar un an in care acest lucru se va vedea, EURIBOR va creste, pentru ca si economiile au inceput sa se miste, deci nu mai au nevoie de o asemenea proptea", a explicat presedintele ARB.

El a aratat ca dobanda de politica monetara a BNR a coborat deja la 7% si anticipeaza ca acest nivel va fi un maxim in 2010. "Exista inca loc de scadere (a dobanzii de politica monetara - n.r.) si sunt convins ca BNR va mai reduce.

Sigur, nu trebuie sa se duca nici foarte jos, iar aceasta este o opinie personala, pentru ca atunci ar scadea prea tare apetitul pentru economisire", a continuat Ghetea. Pentru 2010, el estimeaza ca dobanzile la creditele in lei nu vor cobora sub 10%.

Potrivit datelor BNR, dobanzile medii la creditele in lei au scazut in 2009, dar se situau la finele anului trecut peste nivelul din toamna lui 2008, cand s-au resimtit pe plan local efectele crizei financiare, in timp ce ratele la depozite au coborat mult mai rapid, la valorile din primul semestru din 2008.

In privinta depozitelor si creditelor in euro, evolutia dobanzilor medii a fost destul de diferita, iar majoritatea ratelor se plasau in decembrie 2009 chiar sub nivelurile din ianurie 2007. 

#ghetea, #creditare, #crestere, #cec, #arb , #stiri CEC