Ghetea: CEC are o expunere pe sectorul agricol de 12% din portofoliul de credite

Marti, 08 Aprilie 2008, ora 12:08
1316 citiri
Ghetea: CEC are o expunere pe sectorul agricol de 12% din portofoliul de credite

Circa o optime (12%) din creditele acordate de Casa de Economii Consemnatiuni (CEC) sunt pentru agricultura, iar pana in 2011 banca vrea sa ajunga la o expunere pe sectorul agricol de 20% din portofoliul de credite, a spus presedintele CEC, Radu Gratian Ghetea.CEC a inceput deja acordarea de credite pentru campania agricola de primavara, iar pana in prezent a dat imprumuturi in valoare de cateva zeci de milioane de euro, a aratat seful bancii.


Ghetea estimeaza ca cele trei banci - CEC, BRD-SocGen si Alpha Bank - care au semnat o intelegere cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) vor da in acest an imprumuturi agricultorilor in valoare de cel putin 200 milioane euro.


"Asa cum arata acum legea creditului agricol, ea nu asigura niciun confort bancilor pentru acordarea creditelor agricole. Sistemul bancar e deschis pentru a facilita accesul fermierilor la fonduri europene si pentru a acorda credite in mediul rural, pentru a acoperi necesarul de fonduri pana la accesarea fondurilor europene", a mai spus Ghetea.


Reprezentantii Fondului de Garantare a Creditului Rural au declarat ca au capacitatea de a garanta integral valoarea creditelor accesate de fermieri si ca spera ca vor incheia conventii cu toate bancile de pe piata romaneasca.