Ghetea: CEC ar trebui sa opreasca creditarea daca nu creste capitalul

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 13:24
1712 citiri
Ghetea: CEC ar trebui sa opreasca creditarea daca nu creste capitalul

CEC Bank ar trebui sa opreasca creditarea, prin septembrie-octombrie, daca este mentinut nivelul actual al capitalului, insa daca acesta va creste, atunci va continua si acordarea de imprumuturi, a declarat agentiei MEDIAFAX presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.

Prin luna septembrie-octombrie, cu capitalul pe care il avem va trebui sa incetam creditarea pentru ca ne opreste BNR daca soldul creditelor depaseste de opt ori valoarea capitalului. Daca vom primi cele 900 milioane de lei (de la stat, pentru majorarea capitalului social - n.r.), adica 450 de milioane de lei acum si alte 450 de milioane de lei mai tarziu, vom putea sa continuam pe liniile ascendente", a spus Ghetea, informeaza Mediafax.

Capitalul propriu al CEC era la finele anului trecut de 1,924 miliarde lei, potrivit datelor de pe site-ul institutiei.

Soldul creditelor brute acordate de CEC Bank a avansat in primul trimestru cu 7,4%, de la 8,1 miliarde lei in decembrie 2008 la 8,7 miliarde lei.

La finele lunii martie, portofoliul de credite era impartit de populatie - 61% din total, firme - 38%, si administratie publica locala - 1% (114 milioane lei).

Ghetea a declarat in luna martie pentru Mediafax ca banca anticipeaza un ritm de crestere a imprumuturilor acordate persoanelor juridice de 80% la nivelul acestui an si avansul cotei de piata pe creditare de la aproape 5% la 7-8%.

Senatorii au aprobat, la jumatatea lunii februarie, cu unanimitate de voturi, majorarea capitalului social al CEC Bank cu 900 milioane lei, prevazuta de OUG 176/2008.

"Majorarea capitalului social al CEC Bank cu suma de 900 milioane lei este necesara pentru mentinerea CEC Bank in sistemul bancar romanesc", se arata in expunerea de motive a ordonantei de urgenta a Guvernului.

Cresterea capitalului va fi realizata in doua etape, prin emiterea de noi actiuni cu o valoare nominala de 100 lei.

Senatul este prima Camera sesizata, decizia finala urmand a fi luata de Camera Deputatilor.

Anul trecut, CEC Bank a obtinut anul trecut un profit net, inclusiv din vanzarea Asiban, de 366 milioane lei, de aproape cinci ori mai mare comparativ cu nivelul din 2007, de 75 milioane lei. Activele totale ale bancii au avansat cu 25,6%, de la 10,9 miliarde lei la finele anului 2007 la 13,6 miliarde lei.

In acelasi timp, portofoliul de depozite atrase de la clientela nebancara a avansat cu 28,43%, de la 8,8 miliarde lei la 11,3 miliarde lei, in timp ce soldul creditelor a crescut cu 55,19%, de la 5,2 miliarde lei la 8,1 miliarde lei.

CEC Bank este detinuta de stat, prin Ministerul Finantelor Publice.

Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
Funcția pe care toți utilizatorii o așteptau de la căștile Samsung. Cum funcționează Voice Control
Samsung a anunțat lansarea căștilor wireless Galaxy Buds 3 Pro, care aduc inovații importante în domeniul AI și funcționalități noi. Una dintre cele mai notabile funcții este Voice...
Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
Microsoft anunță noi prețuri pentru abonamentele Game Pass Xbox
Microsoft a anunțat recent că abonamentul său Game Pass va suferi modificări substanțiale și o creștere de preț, încercând astfel să mute utilizatorii de pe planurile mai ieftine către...
#Ghetea, #CEC, #creditarea, #capitalul , #stiri CEC

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. Cum ”fentezi” radarele fixe atunci când pleci cu mașina în vacanță peste hotare. Metodele ingenioase aflate la limita legii VIDEO
  2. Greșeala pe care o fac mulți șoferi atunci când spală mașina. Ce accesoriu trebuie aruncat imediat
  3. Cât costă o noapte de cazare la cele mai scumpe hoteluri din Mamaia. Ce tarife a stabilit Gică Hagi, la hotelul său de lux
  4. Cum se conduce pe caniculă. Ce e absolut important să faci înainte de a te urca la volan
  5. Câți bani a câștigat în 2023 Mugur Isărescu, guvernatorul Bănci naționale, din salariu și pensie
  6. Un oraș aflat la 8.700 de km zguduie lumea: Toate produsele se scumpesc, cel mai grav blocaj de la pandemie
  7. Surpriza mașinilor viitorului anunțată de cea mai mare companie din lume: ”Americanii și chinezii nu merg în direcția asta”
  8. Cel mai mare investitor imobiliar român a depășit borna de un miliard de lei. Din ce afaceri a câștigat cei mai mulți bani
  9. Un mare producător de mașini electrice și-a majorat profitul de 20 de ori de la intrarea pe piața românească
  10. Panică la un gigant mondial al industriei „junk food". Cât de mult au scăzut vânzările