Ghetea: bancile vor fi obligate sa provizioneze toate creditele

Luni, 27 Septembrie 2010, ora 12:34
1613 citiri
Ghetea: bancile vor fi obligate sa provizioneze toate creditele

Bancile vor fi obligate sa provizioneze toate imprumuturile pentru populatiei aflate acum in derulare daca pierd un singur proces privind modul de aplicare a OUG 50/2010, care reglementeaza dobanzile la creditele consumatorilor, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, conform Mediafax.

"Vreau sa va atrag atentia ca, incepand cu 2012, Romania va aplica in totalitatea sistemului bancar standardele internationale de contabilitate, IFRS.

Conform IFRS, cand se face revizuirea rezultatelor financiare, firma care face auditul se uita sa vada ce litigii exista si mai ales care au fost pierdute", a spus Ghetea, la seminarul MEDIAFAX Talks about Competition Law.

Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank, a exemplificat ca in cazul in care un client CEC Bank castiga un proces, prin care i se reduce dobanda de la 10% la 4% prin inlocuirea ratei de baza cu Euribor, atunci auditorul arata ca exista un precedent si se provizioaneaza intregul portofoliu de imprumuturi.

"In acest caz, din punct de vedere al acordului de la Basel, cu privire la adecvarea capitalului, banca este falimentara daca nu cumva a actionat din timp si a adus capital sa suplineasca aceasta pierdere", a continuat Ghetea.

Oficialul ARB a lasat de inteles ca bancile vor proviziona creditele in totalitate, dar provizioanele vor acoperi doar pierderea potentiala din reducerea de dobanda care ar interveni in urma unui proces.

Astfel, bancile ar fi obligate sa acopere sumele primite in plus fata de ce va considera instanta ca trebuia incasat prin aplicarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

Ordonanta, aflata in dezbatere la Camera Deputatiilor, dupa ce a primit votul Senatului, are ca principala prevedere de impact obligatia bancilor de a calcula dobanzile variabile exclusiv in functie de un indice de referinta transparent (EURIBOR/ROBOR/LIBOR), la care adauga o marja fixa, care nu poate fi modificata pe parcursul derularii contractului.

Bancile sustin ca actul normativ le permite sa pastreze actualele costuri, prin majorarea marjei fixe aferente ratelor variabile, aratand ca in caz contract pierderile sistemului vor fi de sute de milioane de euro.

OUG 50/2010 precizeaza ca in cazul clientilor care nu se prezinta sa semneze actele aditionale la contract se considera acceptare tacita, ceea ce nu inseamna ca documentele nu pot fi respinse de catre clienti sau atacate in instanta.

Mai mult, actul normativ stipuleaza ca toate prevederile care exced cadrul legal sunt nule de drept.

Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cine e persoana care ia cea mai mare pensie din România: 100.000 de lei pe lună
Cea mai mare pensie din România a depăşit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar...
#arb, #banci, #credite, #ghetea, #provizioane , #stiri CEC