Despagubirile platite deponentilor FNI pun in pericol bugetul CNVM

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 18:41
1808 citiri
Despagubirile platite deponentilor FNI pun in pericol bugetul CNVM

Conducerea Camerei Deputatilor a stabilit sa trimita Comisiei pentru buget sesizarea CNVM privind situatia bugetara a institutiei obligata de instanta sa plateasca despagubiri catre cei care si-au pierdut investitiile in urma afacerii FNI, informeaza NewsIn.

"Mi-a parvenit sau am fost sesizat de catre CNVM cu o chestiune legata de buget.

Exista hotarari judecatoresti de pe urma afacerii FNI, care obliga CNVM-ul sa plateasca despagubiri, sume enorme, merg spre 40 de milioane de euro.

CNVM-ul este, evident, intr-o situatie bugetara extrem de delicata, din cate inteleg.

Ei trebuie sa respecte hotarari judecatoresti.

Pe de alta parte, sigur, au si ei argumentele lor de ce aceasta hotarare n-ar fi chiar corecta, dar, pana la urma, trebuie sa respecte aceste hotarari.

Ei se prevaleaza de precedentul de la CEC, atunci cand statul, conform legii, intr-o situatie de urgenta a acoperit ceea ce CEC-ul trebuia sa plateasca ca urmare a megaescrocheriei FNI si ne cer acum sprijinul pentru o solutie similara", a informat, in sedinta de miercuri a Biroului Permanent, secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu.

Deputatul PDL a propus trimiterea acestei sesizari catre Comisia de buget.

"Si, in acelasi timp, sa fie si cineva de la Guvern in momentul in care se discuta aceasta chestiune la Comisia de buget, deoarece eu cred ca ei ar fi indreptatiti sa gaseasca solutiile tehnice si bugetare pentru chestiunea aceasta", a mai solicitat Voinescu.

Potrivit stenogramei, presedinta Camerei, Roberta Anastase, a precizat ca s-a admis solicitarea, iar Sever Voinescu i-a cerut secretarului general Gheorghe Barbu sa anunte CNVM-ul ca Biroul a luat aceasta decizie, pentru ca reprezentantii acestei institutii sa poata participa la sedintele Comisiei de buget.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca CNVM raspunde in solidar cu inculpatii persoane fizice pentru plata despagubirilor catre investitorii FNI. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#despagubiri, # fni, # cnvm , #stiri CEC