Creditul "Prima Casa", scumpit de evaluatorii presati de banci

Miercuri, 05 August 2009, ora 09:56
1968 citiri
Creditul "Prima Casa", scumpit de evaluatorii presati de banci

Diferenta dintre pretul negociat si cel rezultat din evaluare, suportata de client.

Pe langa cele 10 taxe si comisioane, la care se adauga depozitul colateral si comisionul agentiei imobiliare despre care Gandul a scris ca umfla cu cateva mii de euro costurile creditului pentru "Prima Casa", cumparatorul va trebui sa suporte din propriul buzunar si o diferenta rezultata din evaluarea imobilului.

Aceasta poate ajunge la mai bine de 10.000 de euro.

"Presupunem ca cineva vrea sa cumpere, cu credit prin "Prima casa" de exemplu, un apartament de 60 mp cu 1.000 euro pe mp, adica un pret final de 60.000 euro.

Insa evaluatorul agreat de banca poate sa evalueze apartamentul la un pret de 800 euro pe mp.

Tinand cont ca valoarea creditului pe care banca il poate da nu poate depasi nivelul reiesit din raportul de evaluare, in acest caz, 48.000 euro, inseamna ca diferenta pana la cei 60.000 euro va trebui suportata de cumparator", ne-au explicat surse din piata evaluatorilor agreati de banci.

Pret mic, risc pe masura

De fapt, pentru a-si minimiza riscurile, banca aplica un coeficient de ponderare, confirma surse bancare.

"Evaluatorul estimeaza o valoare de piata a locuintei. Bancile pot aplica acestei evaluari un coeficient de ponderare, care poate ajunge in unele cazuri la 25%, in functie de locatia apartamentului, dar si de veniturile sau bonitatea clientului care solicita creditul.

Acest coeficient este de fapt o marja de siguranta pe care si-o ia orice banca", ne-au explicat surse bancare.

La randul lor, reprezentantii de la Relatii cu clientii de la CEC Bank ne-au precizat ca, in cazul in care cumparatorul este nemultumit de valoarea reiesita din raportul evaluatorului agreat de banca, acesta poate solicita o contraexpertiza - care este taxata cu 175 lei - unui evaluator independent.

"Banca va tine cont de acest raport de contraexpertiza si va da un credit nu mai mare decat pretul reiesit din raport", au adaugat ei. 

Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Cu cât s-ar putea vinde mielul de Paște anul acesta. Ministrul Agriculturii: ”Nu pot să influenţez piaţa”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat sâmbătă, 23 martie, că, de sărbătorile pascale, fermierii vor vinde carnea de miel la un ”preţ decent”, care să le acopere cheltuielile...
#banca, #credit, #evaluator, #pret , #stiri CEC