Creditul agricol nu simte criza

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 10:40
1742 citiri
Creditul agricol nu simte criza

Agricultura a fost, pana nu demult, sectorul pe care bancile nu s-au inghesuit sa-l crediteze. Cei care au mizat pe el sustin ca acum nu intampina dificultati: fermierii platesc la timp ratele, iar cererea nu a scazut, comparativ cu cea din alte sectoare.

"Sectorul agricol nu este afectat de criza, sau este foarte putin comparativ cu alte sectoare" explica Asmus Rotne. Creditele se pot acorda sezonier. Astfel, pentru un credit de 700 de euro luati in aceasta perioada, un fermier va plati in lunile octombrie, noiembrie si decembrie, cate 270 de euro, rezultand o suma de restituit de 810 euro. Dobanda medie perceputa de banca pentru creditele agricole este de 14%. Nu se acorda, insa, credite celor care nu au exprienta in domeniu, fiind necesara o activitate de cel putin un sezon.

Anul trecut, Procredit Bank a acordat credite agricole in valoare de 32 milioane de euro. Valoarea medie a creditelor acordate a fost de 3500 de euro. O alta banca activa pe segmentul creditelor agricole este ATE Bank.

De asemenea, CEC Bank vrea sa devina mai activa pe nisa creditelor agricole, cu toate ca intentia este mai veche si pana acum nu s-a materializat. Chiar si presedintele Romaniei, Traian Basescu, si-a exprimat nemultumirea ca in Romania nu exista o banca specializata in acordarea de credite agricole.

In afara de institutiile financiare active pe aceasta nisa, restul bancilor acorda credite in preajma campaniilor agricole, atunci cand stiu ca fermierii urmeaza sa primeasca platile europene la hectar.

#agricol, #banca, #cec, #credit, #criza, #rate , #stiri CEC