Cei mai bine platiti tenismani

Luni, 25 August 2008, ora 15:48
2223 citiri
Cei mai bine platiti tenismani

Roger Federer a fost primul in clasamentul ATP timp de 237 de saptamani consecutive, pana de curand, cand a fost invins si depasit de spaniolul Rafael Nadal.

Insa cand vine vorba de banii din cont, Federer este primul. Castigurile sale din ultimele 12 luni se ridica la 35 milioane de dolari, aproape dublu fata de Nadal, care a adunat 18 milioane de dolari.


Jucatorul elvetian a castigat 9 milioane de dolari din premiile oferite la diverse turnee, celelalte 26 de milioane venind din acordurile de sponsorship cu Gillette, Mercedes-Benz sau Wilson. Cel mai mare cec, insa, i-a venit de la Nike, cu care a semnat un contract pe 10 ani.


Federer, castigator a 55 de turnee in 17 tari, este un brand global. Anul trecut, jucatorul elvetian a jucat patru meciuri demonstrative alaturi de Pete Sampras, o alta legenda a tenisului, castigand un milion de dolari pentru fiecare meci.


In topul celor mai bine platiti jucatori de tenis,Roger Federer este secondat de Maria Sharapova, cu venituri de 26 milioane dolari. Sharapova si-a inceput ascensiunea in 2004 cand a castigat Wimbledon-ul, la numai 17 ani.


Nike si producatorul de rachete de tenis Prince semnasera deja contracte de publicitate cu rusoaica, inainte de victoria din finala turneului de la Wimbledon. Ce a urmat a fost o avalansa de contracte cu Canon, Colgate-Palmolive, Motorola, Sony si Tiffany.


La egalitate, pe locul patru se situeaza un trio american: Andy Roddick si surorile Williams, Venus si Serena. Roddick este cel mai bine clasat tenismen american si, dupa retragerea lui Sampras si a lui Andre Agassi, a "smuls" contractele cu Lacoste, Lexus si SAP.


Desi multe dintre colegele de varsta lor si-au agatat racheta in cui, surorile williams continua sa adune victorii la turnee de Mare Slam. Cei mai multi bani i-au adunat din contractele cu retailerii de pantofi si imbracaminte. Serena este imaginea Nike, in timp ce Venus are propria linie de imbracaminte vanduta in exclusivitate la Steve & Barry's.


Cele doua surori si-au completat vitrina de premii cu un aur olimpic, castigat anul acesta la Beijing.


Top 10 cei mai bine platiti tenismeni:


1. Roger Federer - $35 milioane  


2. Maria Sharapova - $26 milioane  


3. Rafael Nadal - $18 milioane  


4. Andy Roddick - $15 milioane  


5. Venus Williams - $15 milioane  


6. Serena Williams - $15 milioane  


7. Justine Henin - $10 milioane  


8. Novak Djokovic - $9,5 milioane  


9. Ana Ivanovic - 8 milioane  


10. James Blake - 7.5 milioane dolari