CEC va acorda credite pentru firmele infiintate de tineri

Miercuri, 04 Noiembrie 2009, ora 16:32
4380 citiri
CEC va acorda credite pentru firmele infiintate de tineri

CEC Bank va acorda credite, in suma de maxim 50.000 de lei, pentru cofinantarea investitiilor realizate de firmele infiintate de tineri, in cadrul unui program administrat de Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (AIPPIMM). 

"Programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitatea accesului acestora la finantare - START" este realizat pentru sustinerea investitiilor realizate de intreprinderile noi (microintreprinderi), infiintate in principal de tineri, adica de persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 40 de ani, se arata intr-un comunicat al AIPPIMM, preluat de Mediafax.

Schema de finantare pentru clientii care se vor incadra in acest program contine trei elemente, respectiv alocatia financiara nerambursabila (de maxim 49% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului de investitii, dar nu mai mult de 60.000 lei/beneficiar), un credit bancar (in suma de pana la maxim 41% din costurile eligibile, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar) si o contributie proprie a firmelor (minim 10% din cheltuielilor eligibile).

CEC Bank poate acorda finantare si pentru cheltuielile neeligibile aferente proiectului de investitii.

Banca va acorda credite in lei, din resurse proprii, cu o dobanda variabila egala cu ROBOR la sase luni plus 3 puncte procentuale, respectiv rata va fi pana la sfarsitul anului de 13,24% pe an.

Imprumuturile vor avea o scandenta maxima de 60 de luni si o perioada de gratie de maxim 12 luni, in care clientul va plati numai dobanda aferenta finantarii contractate.

Guvernul a alocat pentru acest program in 2009, prin AIPPIMM, un buget de 4,688 milioane de lei, in vederea sprijinirii sectorului IMM prin acordarea de alocatii financiare nerambursabile pentru finantarea implementarii planurilor de afaceri.

Programul permite finantarea urmatoarelor tipuri de cheltuieli, aferente proiectului de investitii: echipamente tehnologice, aparate si instalatii de masura, control si reglare, mijloace de transport auto pentru marfuri, licente, brevete, marci, francize, etichetare ecologica si taxe pentru infiintare societate comerciala la Registrul Comertului.

CEC Bank, controlata de stat prin Ministerul Finantelor Publice, a urcat in topul bancilor in functie de active de pe locul noua pe sapte dupa primele noua luni, dupa ce si-a majorat cota de piata de la 4,3% la 5,51% la sfarsitul lunii septembrie, pe fondul majorarii soldului creditelor cu 11,2%, la 9,1 miliarde de lei.

Soldul creditelor acordate IMM-urilor de catre CEC Bank a crescut in primele noua luni cu 34,43%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Blocarea firmelor care oferă investiții înșelătoare pe internet. Măsurile pe care ASF intenționează să le ia
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un mecanism legislativ prin care își dorelte să blocheze entitățile neautorizate care oferă investiții în mediul online, a...
#cec, #credite, #firme, #investitii , #stiri CEC