CEC-ul are acum credite ipotecare pe... 35 de ani! Dar cine le ia?

Marti, 22 August 2006, ora 06:07
875 citiri

A"Casa de Economii si Consemnatiuni va ajunge una dintre primele trei banci romanesti in urmatorii 3-5 ani. Acesta este obiectivul-ambitios, dar realizabil-prevazut in strategia de dezvoltare a institutiei pe perioada 2006-2008A O echipa de profesionisti isi dedica energia si pregatirea pentru a transfoma acest obiectiv in realitate palpabila. In final, cei care vor castiga sunt milioanele de clienti ai bancii. Pentru acestia ne straduim sa asiguram un viitor solid bancii care sa perpetueze notorietatea si traditia, de peste 140 de ani, a Casei de Economii si ConsemnatiuniA". Declaratativ, CEC-ul se concentreaza asupra viitorului. Ceea ce uita conducatorii CEC-ului este prezentul. A lua un credit de la CEC pare a fi o misiune sinucigasa.O vizita la CEC... si intoarcerea in timp e garantata

Cuvintele- plasate pe pagina de web a CEC-ului- apartin celui care pastoreste institutia bancara romaneasca fondata la 1864, Eugen Radulescu. Obiectivele formulate clar de presedintele CEC-ului au in vedere o transformare miraculoasa a institutiei in urmatorul cincinal. Se vorbeste despre un loc pe podiumul celor mai fruntase banci, de profesionalism, de milioane de clienti, si nu in ultimul rand de notorietate si traditie. Si toate aceste achimbari ar trebui sa fie rezultatul strategiei de de dezvoltare a institutiei pe perioada 2006-2008.

La sfarsitul lui august 2006, CEC-ul isi asteapta in parte emotionata, in parte tematoare acel cavaler capabil sa transforme broscuta cea hidoasa intr-o mandra printesa.

Strategia actuala, daca exista una, e ascunsa ochiului clientului; acesta intra intr-o agentie CEC precum intr-o capsula a timpului. Intoarcerea in timp e posibila. Oricare agentie CEC va poate purta cu zeci de ani in urma.

Geamuri prafuite, o usa ce se deschide cu un scartait enervant, niste perdele arse de soare. Nici urma de vreun scaun. Cateva pliante aruncate pe un raft stingher. Ghisee vechi din spatele carora te privesc functionare incremenite. Pensionari care isi poarta pasii si batranetea luna de luna pentru a-si incasa pensia.

Cu CEC faci garantat o intoarcere in timp. In vremea copilariei tale sau a parintilor tai. CEC-ul ar putea initia astfel un program de vizita pentru nostalgicii sistemului politic trecut. Nimic nu s-a clintit. Toate sunt la locul lor. Asa cum erau in urma cu zece, douazeci, treizeci de ani...

"Biroul" de credit

Pentru a primi informatii legate de un credit esti indrumat spre biroul de credit. O camera mica, joasa. Birouri la care nu lucreaza nimeni. Cateva dosare aruncate pe mese isi asteapta verdicul nu se stie de cand. Nu stii ce trebuie sa faci. Astepti dincolo de prag sau alegi sa pasesti stingher in camera parasita. Aleg cea de-a doua varianta. Trec cateva clipe intr-o tacere deplina. E liniste, ingrozitor de multa liniste. CEC-ul pare sa lucreze cu A"milioaneleA" de clienti fara ca vreo persoana sa aiba ceva de comentat.

Sa fi contribuit trecerea timpului la realizarea acelei sincronizari desavarsite? Din pacate, nu e asa. Absolut niciun client nu trecuse la acea ora pe la biroul de credit al CEC-ului.

Intr-un final apare o consiliera. Se scuza ca nu a venit mai devreme, dar e singura. Un ultim consilier ramas precum un capitan pe o nava parasita de toti ceilalti. Si nici el nu se simte prea bine...

Ce (nu) stiu consilierii CEC...

Pot lua credit de la acea unitate doar acele persoane care au domiciliul sau resedinta si locul de munca in Bucuresti. Este primul lucru pe care il aflu despre creditul ipotecar. Insist pentru a obtine mai multe amanunte desi nu ma incadrez in aceasta categorie. Consiliera isi da seama ca incercarea de a indeparta un potential client este sortita esecului. Ofteaza si ma invita sa iau loc.

Creditul ipotecar se acorda conform spuselor sale pe 30 de ani. Nu as putea lua decat un credit in lei, deoarece CEC-ul nu acorda credite in alta moneda. Dobanda la lei? 11,58%, ma informeaza doamna consilier.

Cu un venit de 3.000 RON, primesc opt, noua sute de milioane. Asta la prima strigare. Dupa un alt calcul, aflu ca as putea imprumuta chiar si un miliard. Din creditul acordat se scad absolut toate taxele si comisioanele. Adica vreo 19 milioane. Mai departe, timp de 30 de ani nu am niciun comision. Chiar nimic? Un nu categoric ma izbeste in fata. Rata lunara este cam de 9 milioane. Cer o lista detaliata cu taxele si comisioanele aferente creditului. Mi se raspunde cu un ridicat din umeri. Nu exista!

Comisioanele sunt reprezentate, mi-a spus, totusi, consiliera bancii, de un comision de analiza de 0,1% si de un comision de administrare de 1,5%, aplicat la valoarea imprumutului. Pentru rambursarea in avans se va achita un comision de 2%.

Un grafic de rambursare nu poate fi oferit. Nu exista posibilitatea de a fi printat niciun document. Primesc in schimb la plecare un pliant in care se sustine ca un credit de investitii imobiliare, inclusiv creditul ipotecar, oferit de CEC este A"solutia idealaA".

Pliantul prezinta conditiile in care se acorda creditul. Valoarea sa este de pana la 75% din valoarea investitiei, durata de creditare este de 30 ani. Mai mult, exista o perioada de gratie de pana 720 de zile calendaristice. Pe spatele pliantului, echipa de A"profesionistiA" a bancii a ales sa dea cateva exemple privind rata lunara. Calculele au fost facute conform unei dobanzi de 9,75%, fixa pe primii 3 ani si de 12,94%, o dobanda variabila pentru urmatorii ani. Ultima precizare: A"Dobanzile sunt cele in vigoare la data de 3.10.2005. Acestea pot suferi modificari in functie de evolutia pieteiA".

Evident ca din 2005 si pana in 2006, piata a suferit ceva evolutii.

De ce mai exista pliante care ofera exemple la un nivel al dobanzii aflat in vigoare in urma cu un an? De ce mai sunt ele oferite clientilor? Probabil din aceeasi grija pentru traditie. A o rupe de trecut e cea mai grea misiune a bancii. Prin urmare, pliante din 2005 sunt inmanate potentialilor clienti in 2006. CEC-ul tine la traditie! Cum ramane insa cu notorietatea?!

Info CEC face si el ce poate...

Un telefon la Info CEC si esti aruncat in bratele disperarii. Creditul ipotecar se acorda nu pe 30 de ani, ci pe 35 de ani. Perioada de gratie nu mai este de 720 de zile, ci de 365 de zile, intelegand prin perioada de gratie intervalul scurs intre acordarea creditului si plata primei rate. Nici dobanda nu mai este cea din pliant, dar nici aceea pe care o anuntase consiliera. Creditele ipotecare se acorda in prezent la CEC la o dobanda de 9,58%. De la Info CEC nu afli insa si valoarea comisioanelor sau a asigurarii. Esti indrumat spre una dintre agentiile CEC. Peste 1400 cum poate afla oricine din pliantul vechi de un an. Afli insa ca pe 35 de ani poti primi un imprumut de un miliard si doua sute de milioane. Rata lunara ajunge la 993 RON.

Viitorul suna bine, prezentul e dezastru

CEC-ul pare a se concentra asupra viitorului. Cel putin aceasta este intentia declarata a conducerii. Ceea ce uita conducatorii CEC-ului este prezentul. CEC-ul are un trecut, dar fara un prezent, viitorul nu arata bine. Milioanele de clienti care i-ar putea trece pragul uneia dintre cele 1400 de unitati in prezent sunt coplesiti de aminitiri nu dintre cele mai placute. Realitatea palpabila este cea oferita de sediile vechi si inghesuite, de pliantele de acum cativa ani, de functionari care nu sunt la zi cu ofertele bancii. A lua un credit de la CEC pare a fi o misiune sinucigasa.

Ghiseul Bancar