CEC a ramas in proprietatea statului

Vineri, 22 Decembrie 2006, ora 09:34
1119 citiri

Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras.

"Decizia unanima a Comisiei de privatizare a CEC a fost stoparea procesului de privatizare conform prevederii din strategia de privatizare", a declarat, vineri, ministrul finantelor si presedintele Comisiei, Sebastian Vladescu, dupa ce a fost deschisa singura oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece. Potrivit strategiei de privatizare, statul poate decide, in orice moment, intreruperea procesului de privatizare.

"Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR...In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Vladescu.

Ministrul finantelor va prezenta, vineri, in cadrul sedintei de guvern solutii pentru imbunatatirea managementului CEC, "astfel incat CEC, care are pe langa valentele de ordin economic si valente spirituale si sentimentale, sa devina o institutie bancara solida de care Romania si romanii sa se mandreasca inca o suta de ani".

"Vom propune guvernului astazi (vineri n.n.) mai multe masuri care tin de cresterea capitalului social, management, restructurare si vom lua o decizie dupa sarbatori", a spus Vladescu.

Statul roman nu va renunta la ideea de a privatiza CEC, dar, dupa cum a mentionat ministrul finantelor, procesul va fi reluat pe alte baze. "Si in cazul BCR primele incercari au fost nereusite, dar dupa ce s-au facut aliante strategice, dupa cativa ani, rezultatul a fost cel pe care il cunoasteti", a afirmat Vladescu.

Nefinalizarea procesului de privatizare a fost cauzata, potrivit ministrului finantelor, de lipsa de interes din piata bancara pentru achizitii si de pozitia mai putin solida a CEC din ultima vreme.

In faza finala pentru privatizarea CEC au ramas bancile OTP Ungaria si National Bank of Greece care urma, vineri, sa depuna oferte financiare imbunatatite. OTP Bank s-a retras din cursa, in ultimul moment, si nu a mai depus oferta financiara imbunatatita. Singura oferta a NBG de 560 milioane euro a fost refuzata de catre Comisia de privatizare.

Statul roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, a scos la vanzare pachetul majoritar de 69,9% din actiunile CEC. Contravaloarea a 9,9% din pachetul scos la vanzare va fi transferata Fondului Proprietatea. Alte 5% din actiuni vor fi vandute fostilor si actualilor angajati ai CEC, iar restul de actiuni va fi tranzactionat pe piata de capital. Pretul oferit pentru pachetul majoritar a fost decisiv pentru alegerea cumparatorului.

Guvernul a luat decizia de privatizare a CEC in anul 2005. Strategia de privatizare a fost aprobata de catre Guvern impreuna cu JPMorgan, consultantul financiar desemnat, schimbat ulterior cu KPMG, iar procesul de privatizare a fost demarat in toamna anului 2005. In noiembrie 2005, au depus oferte preliminare neangajante bancile Banca dei Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, National Bank of Greece, Erste Bank, OTP Bank, Raiffeisen Zentralbank in consortiu cu Raiffeisen International Holding si Societe Generale. Ulterior, Erste Bank, devenita intre timp castigatoare la BCR, si Societe Generale s-au retras din cursa pentru privatizare. La sfarsitul lui 2005, procesul de privatizare a fost intrerupt, dupa ce guvernul a decis sa modifice strategia de privatizare ca urmare a succesului de la BCR.


De la inceputul lui 2006, guvernul a primit doua proiecte de modificare a strategiei de privatizare a CEC. Actuala strategie a fost aprobata la sfarsitul lui aprilie, cand procesul a fost reluat cu cei sase ofertanti ramasi in cursa.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)