CE investeste o treime din PIB-ul Uniunii Europene in sistemul bancar

Marti, 11 August 2009, ora 08:40
1180 citiri
CE investeste o treime din PIB-ul Uniunii Europene in sistemul bancar

Comisia Europeana a autorizat mai multe planuri publice menite a ajuta sistemul bancar european grav afectat de criza, reprezentand in total 31,2% din produsul intern brut (PIB) al Uniunii Europene (UE), conform unui raport publicat luni, citat de AFP si preluat de NewsIn.

Doar o treime din aceste programe au fost puse in aplicare la jumatatea lunii mai, reprezentand 12,6% din produsul intern brut (PIB) european, informeaza raportul.

Aceste cifre iau in calcul injectiile de capital precum si planurile publice de garantare si achizitiile de active toxice.

Intr-un raport precedent, publicat in luna iunie, Comisia estimase deja ca masurile de ajutor public destinate bancilor ar putea costa Uniunea Europeana, in cazul cel mai pesimist, pana la 16,5% din PIB.

Situatia variaza de la stat la stat.



Irlanda a obtinut acordul european pentru demararea unor programe de sustinere reprezentand 231,8% din PIB, iar in cazul Belgiei si Frantei costurile programelor se ridica la 92%, respectiv 18,1% din PIB.

Unele state au folosit o proportie foarte scazuta sau chiar deloc din ajutoarele autorizate de Bruxelles.

Danemarca este un exemplu bun in acest sens, unde ajutoarele acordate nu depasesc 0,5% din PIB, chiar daca Bruxellesul autorizase un nivel al ajutoarelor ce se cifra la 259,4% din PIB.

In Finlanda si Italia, ajutoarele autorizate (27,7% din PIB, respectiv 1,3% din PIB) nu fusesera utilizate inca la jumatatea lunii mai.

Comisia nu a aprobat inca ajutoarele de stat pentru noua tari- Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Lituania, Malta, Polonia, Romania si Slovacia.

Guvernul a prevazut in bugetul pe 2009 majorarea capitalului CEC Bank cu 900 milioane lei, in doua transe egale, de catre Ministerul Finantelor, ca actionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul autoritatilor europene de concurenta. Capitalizarea CEC este una din masurile anticriza decise de Guvern la inceputul acestui an.

Bruxelles a autorizat pana in acest moment recapitalizari in valoare de 313 miliarde euro precum si sisteme de garantare publica ce se cifreaza la 2,9 mii de miliarde dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ce, #comisia, #europeana, #pib, #uniune, #europeana, #sistem, #bancar, #criza , #stiri CEC