CE ar accepta mai usor capitalizarea CEC Bank daca ar exista si un actionar privat

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 17:59
1881 citiri
CE ar accepta mai usor capitalizarea CEC Bank daca ar exista si un actionar privat

Comisia Europeana ar accepta mai usor ca statul sa majoreze capitalul CEC Bank, daca ar exista si un investitor privat care sa participe la capitalizare, a spus vineri presedintele Consiliului Concurentei, sugerand ca in acest caz ar fi necesara achizitia unei participatii minoritare la CEC, potrivit NewsIn.

Guvernul s-a angajat, in cadrul programului anticriza, sa capitalizeze CEC Bank, banca detinuta integral de stat, cu 900 milioane lei in acest an, in doua transe egale.

Pentru aplicarea acestei masuri, statul are nevoie de avizul Comisiei Europene, pentru a nu exista suspiciuni ca acordarea acestor fonduri ar constitui ajutor de stat.

In cazul in care statul ar decide sa faca majorarea de capital la CEC Bank fara a mai astepta avizul UE, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat ca exista riscul ca executivul UE sa deschida o investigatie.

"Comisia are dreptul, intr-o astfel de situatie, sa deschida o investigatie. Punctul cheie este ce ar face Comisia, odata deschisa investigatia. Asta dureaza. Daca rezultatul ar fi negativ, CEC ar trebui sa dea banii inapoi. Comisia are dreptul, nu obligatia, de a bloca o majorare, o actiune", a spus Chiritoiu, la un post de televiziune.

El a precizat ca exista un precedent in acest sens, amintind de privatizarea Ford, proces blocat timp de sase luni de Comisia Europeana.

"In principiu, Comisia ar accepta ca statul se comporta ca un investitor privat daca exista si un alt investitor privat care baga bani in CEC", a subliniat presedintele Consiliului Concurentei.

Intrebat daca Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) ar putea intra ca actionar minoritar a CEC Bank, Chiritoiu a sugerat ca ar putea fi o solutie.

"Noi am folosit-o la BCR. Daca se considera ca a fost o experienta fericita, poate fi reluata. Stiu ca anul trecut fusesera discutii intre CEC si BERD, dar nu e treaba mea sa va spun daca ele vor fi reluate si in ce conditii", a mai spus Chiritoiu.

 

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#actionar, #capitalizare, #ce, #cec , #stiri CEC