Premierul Emil Boc a spus vineri ca in situatia in care Comisia Europeana ar considera recapitalizarea CEC Bank ca ajutor de stat, atunci suma respectiva ar intra in deficitul bugetar, insa expertii din Ministerul de Finante si Consiliul Concurentei discuta cu CE pentru a nu fi catalogata ca ajutor.
"Vreau sa consultati inca o data si Ministerul Finantelor si Consiliul Concurentei care, inca din februarie-martie, asa cum m-au informat in Guvern, sunt in discutii cu reprezentantii Comisiei Europene si cu factorii autorizati pentru a nu fi catalogat ajutor de stat.
Ai nevoie sa informezi oficial CE cand este ajutor de stat. Noi nu dorim sa fie ajutor de stat capitalizarea CEC, pentru ca atunci intra pe deficit", a spus, vineri, Boc, aflat in vizita in judetul Ialomita.
Guvernul a prevazut in bugetul pe 2009 majorarea capitalului CEC Bank cu 900 milioane lei, in doua trase egale, de catre Ministerul Finantelor, ca actionar unic, dar pentru care este nevoie de avizul autoritatilor europene de concurenta.
Capitalizarea CEC este una din masurile anticriza decise de Guvern la inceputul acestui an.
Consiliul Concurentei a precizat joi, intr-un comunicat, ca discutiile cu Bruxelles-ul in legatura cu majorarea capitalului CEC Bank au avut pana in prezent caracter informal, conform mecanismului convenit, si ca nu poate trimite oficial o notificare la CE inaintea unei intelegeri prealabile.
Potrivit Consiliului Concurentei, autoritatile romane au avut o intalnire de lucru in 27 martie 2009 cu expertii comunitari, in vederea "clarificarii anumitor aspecte legate de majorarea capitalului social al CEC Bank".
Ofiterul de presa pe probleme de concurenta, Maria Javorova, a declarat joi, pentru NewsIn, ca Romania a furnizat Comisiei Europene informatii insuficiente privind recapitalizarea CEC Bank si, prin urmare, Executivul european nu se poate pronunta deocamdata daca intentia reprezinta sau nu un ajutor de stat.
"Calitatea informatiilor furnizate pana acum de autoritatile romane este insuficienta pentru a permite Comisiei sa se pronunte daca recapitalizarea CEC Bank constituie ajutor si daca, in cazul in care constituie ajutor, acesta ar fi compatibil cu tratatul de aderare.
Totusi, CE a fost deschisa si a cooperat cu autoritatile romane explicandu-le care sunt optiunile pe care le au", a spus reprezentantul CE.
Javorova a precizat ca Romania nu a informat Comisia despre intentia de a recapitaliza CEC Bank.
"Comisia a fost informata de serviciile proprii despre intentia statului roman de a recapitaliza CEC si a contactat ea autoritatile romane la mijlocul lunii martie", a explicat ea.
Ulterior, Comisia Europeana a solicitat informatii suplimentare, la care autoritatile romane au raspuns in 30 aprilie, iar Bruxelles-ul a transmis o serie de comentarii privind modalitatile de abordare a recapitalizarii in 16 iunie.
Joi, presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a declarat ca recapitalizarea CEC Bank ar trebui sa se realizeze in cel mai scurt timp posibil, fara insa a deteriora relatia Romaniei cu Comisia Europeana.
O eventuala amanare a aprobarii din partea CE va duce la scaderea vitezei de crestere a cotei de piata a bancii.
Presedintele Traian Basescu a declarat la finalul lunii iunie ca le-a pus in vedere membrilor Guvernului ca ar trebui sa actioneze pentru capitalizarea CEC Bank si sa nu mai astepte analiza birocratilor de la Bruxelles, pentru ca IMM-urile au nevoie de sprijin.
Basescu s-a referit la procesul de capitalizare a CEC Bank, spunand ca, desi nu ar vrea sa starneasca controverse, i se pare ca birocratii de la Bruxelles intarzie in a analiza si a aviza acest demers pe care Romania vrea sa-l faca pentru a sprijini IMM-urile.