BERD nu a primit o cerere oficiala din partea statului privind un pachet minoritar la CEC

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 14:00
905 citiri

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) nu a primit o cerere oficiala din partea autoritatilor romane pentru preluarea unui pachet minoritar de actiuni la Case de Economii si Consemnatiuni, dar este pregatita sa poarte discutii pe aceasta tema. "Nu am primit inca nici o solicitare din partea Guvernului. Suntem, insa, pregatiti sa discutam", a declarat joi, directorul BERD pentru Romania, Hildegard Gacek.

Intrebata care ar fi pachetul minim pe care BERD ar fi interesata sa il preia, Gacek a afirmat ca uzantele in domeniul bancar prevad achizitionare unei participatii care sa asigure o minoritate de blocaj, respectiv 25% din capital plus cel putin o actiune.

"International Finance Corporation si BERD au cumparat, 25% plus doua actiuni la Banca Comerciala Romana (BCR). Nu are rost sa luam 6-7%, de exemplu", a explicat Gacek.

Guvernul a decis la sfarsitul anului trecut, la recomandarea comisiei de privatizare a CEC, sa opreasca procesul de vanzare a bancii, dupa ce National Bank of Greece a depus o oferta considerata prea redusa pentru pachetul de 69,9%, de 560 de milioane de euro, iar celalalt investitor calificat in ultima etapa, banca ungara OTP, nu a inaintat o oferta imbunatatita.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, care a condus comisia de privatizare, a aratat ca banca va fi restructurata si modernizata, iar procesul de privatizare nu va fi reluat mai devreme de doi ani. El a afirmat ca una dintre posibilitatile de restructurare este atragerea in actionariatul CEC a unor institutii financiare internationale, precum BERD si IFC, la fel ca in cazul BCR.

BERD si IFC au preluat in 2003, in cote egale, 25% plus doua actiuni la BCR, pentru o suma cumulata de 222 milioane de dolari, dupa ce o incercare de privatizare a bancii a esuat. Cele doua institutii si-au desemnat reprezentanti in conducerea BCR si au contribuit la modificarea structurii si modelului de afaceri al bancii.

BERD si IFC si-au vandut participatiile in cadrul procesului de privatizare din 2005 pentru aproximativ 750 milioane de euro fiecare.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)