Bancile finanteaza trecerea de la apartamentele comuniste la locuinte moderne

Luni, 20 Noiembrie 2006, ora 16:39
945 citiri

Interesul tot mai ridicat al romanilor pentru locuintele din locuintele din noile ansambluri rezidentiale fac ca bancile sa-si diversifice tot mai mult produsele destinate finantarilor imobiliare.

Astfel, un potential ridicat il ofera cei care locuiesc in apartamente vechi, majoritatea construite inainte de 1989, si care intentioneaza sa se mute intr-un apartament sau o vila dintr-un ansamblu rezidential modern, mai confortabil, dar si mai scump. Acestora bancile le pun la dispozitie... creditul "punte",

Practic, proprietarul schimba apartamentul vechi cu o locuinta noua, apeland ca acest tip de credit. Principiul este urmatorul: banca iti da banii pentru noua locuinta, pentru care garantezi cu imobilul vechi, bani pe care urmeaza sa-i returnezi dupa ce o vei vinde pe aceasta din urma, a carui proprietar esti si, de cele mai multe ori, in care locuitesti. Ai astfel un dublu avantaj.

In primul rand, nu se mai pune problema unei perioade in care nu ai unde sa locuiesti, generata in cazul in care ai vinde locuinta actuala, urmand ca suma astfel obtinuta sa fie utilizata pentru achizitionarea unui alte locuinte. In al doilea rand, este vorba de suma obtinuta din valorificarea locuintei vechi.

Bancile iti ofera o perioada de pana la doi ani in care trebuie sa o vinzi pe aceasta si sa returnezi imprumutul. Tinand cont insa de evolutia continua ascendenta a preturilor de pe piata imobiliara, este foarte probabil ca suma pe care o vei obtine cand vei vinde locuinta veche sa fie mai mare decat valoarea la care a fost evaluata atunci cand ti-a fost acordat imprumutul.

Dupa cum sugereaza si materialele publicitare, o astfel de solutie de finantare ofera BRD prin creditul 'Habitat Extra', care sa te ajute sa te muti din apartamentul "comunist", intr-o vila dintr-un cartier rezidential nou.

Produsul a lansat saptamana trecuta si este unul dintre cele mai interesante credite de tip 'punte' oferite de bancile romanesti, in primul rand datorita perioadei prelungite de acordare, de 2 ani. Creditul poate fi utilizat in doua moduri, in functie resursele financiare ale fiecarui solicitant. Cei care detin o suma reprezentand cel putin 25% din noua locuinta pe care doresc sa o achizitioneze pot solicita creditul pentru completarea sumei necesare acestei investitii.

Mai precis, pe baza imobilului adus drept garantie banca te imprumuta cu o suma (nu mai mare decat valoarea acestuia de evaluare), la care adaugi banii pe care ii ai deja, urmand astfel sa obtii suma necesara cumpararii locuintei noi. Daca insa nu ai deloc bani, poti utiliza suma obtinuta prin acest credit punte pentru a constitui avansul pentru un credit imobiliar/ipotecar oferit de banca.

In cei doi ani care reprezinta durata de acordare a imprumutului trebuie sa vinzi locuinta veche si sa returnezi banii imprumutati de la banca. Rambursarea creditului se va realiza intr-o singura transa, la scadenta, sau anticipat, fara a se plati vreun comision in acest sens, in urma vanzarii imobilului adus in garantie.

Lunar se va plati catre banca numai dobanda si comisioanele. Imprumutul 'Habitat Extra' de la BRD se acorda in euro sau lei, la o dobanda incepand de la 7,08% pentru euro si 10,28% pentru lei. Nu trebuie uitat insa comisionul de gestiune lunar, de 0,1%.

Odata cu inmultirea si diversificarea ofertei de locuinte noi si accesibile, dar si pe fondul cresterii veniturilor populatiei, acest tip de credite vor deveni din ce in ce mai interesante pentru cei care vor sa renunte la apartamentele "comuniste" si sa se mute intr-un cartier nou.

In prezent insa, creditele "punte" se regasesc la putine banci, in general mari banci universale. De asemenea, beneficieaza de o publicitate foarte "discreta".

Alaturi de BRD, despre care am vorbit mai sus, BCR si CEC sunt alte doua banci care acorda astfel de imprumut. Daca la BCR produsul este foarte asemanator cu cel al bancii "franceze", in cazul CEC creditul se acorda pe o perioda de numai 1 an si, ca orice credit de la CEC, numai in lei.

De asemenea, creditul punte se poate regasi si in portofoliul de produse al Domenia Credit, o institutie specializata in finantari imobiliare. In acest caz insa, acest imprumut se acorda numai la pachet cu un credit ipotecar, avand ca scop obtinerea sumei necesare avansului.

bogdan.popescu

Banking News