ADER cere guvernului sa opreasca privatizarea CEC

Joi, 12 Octombrie 2006, ora 12:18
997 citiri

Membrii Aliantei pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei sunt de parere ca privatizarea Casei de economii si Consemnatiuni este inoportuna si ii cer Executivului sa intrerupa procesul de privatizare a ultimei banci cu capital autohton.Alianta pentru Dezvoltarea Economica a Romaniei (ADER) a organizat, ieri, o masa rotunda cu tema "Pregatirea managerilor si a fortei de munca pentru compatibilizarea cu Uniunea Europeana". Intalnirea a fost condusa de Marian Petre Milut, presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), care va asigura in acest trimestru presedintia ADER.

Un punct special pe agenda discutiilor ADER l-a reprezentat privatizarea CEC. In opinia celor prezenti, aceasta privatizare este inoportuna din cel putin doua motive: patronii romani au nevoie de o banca (dealtfel, singura care a mai ramas) cu capital autohton, pe de alta parte ofertele prezentate pentru cumpararea CEC au o valoare foarte mica. A« Nu este tarziu sa oprim aceasta privatizare. Este nevoie, insa, ca mediul de afaceri si societatea civila sa ia o pozitie ferma si sa exercite presiune asupra executivului A», a subliniat Marian Petre Mulut. In opinia membrilor ADER, privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni ar trebui realizata dupa modelul aplicat in Polonia, prin subscriptie publica, in asa fel incat capitalul romanesc sa fie cel care controleaza CEC.

Discutiile au scos in evidenta si principalele probleme ale pregatirii manageriale in Romania: migratia A« creierelor A» spre Occident, deficientele sistemului de invatamant, lipsa pregatirii continue a personalului in firmele romanesti precum si aspecte legate de standardele europene in domeniul certificarii managementului.

In analizele prezentate, membrii ADER au subliniat necesitatea ca mediul de afaceri sa constientizeze importanta capitalului uman. A« Nici o tara nu isi permite sa pregateasca specialisti care sa plece dupa aceea peste granita. Firmele romanesti trebuie sa intre in competitie cu cele straine si la capitolul beneficii pentru salariati, altfel nu ii vor putea tine in tara si vor da faliment A», a declarat Marian Petre Milut, presedinte UNPR.

Reuniunea ADER s-a incheiat prin adoptarea a doua rezolutii. Cea dintai se refera la realizarea unui ghid pentru pregatirea managerilor in contextual integrarii europene. Acesta va cuprinde normele UE de certificare in domeniu si va veni in sprijinul intreprinzatorilor, dar si in sprijinul specialistilor confruntati cu realitatile aderarii.

A doua rezolutie priveste pozitia ADER cu privire la privatizarea CEC, materializata printr-o solicitare adresata Guvernului de a opri actualul proces de privatizare. Specialistii ADER spera ca Executivul sa inteleaga necesitatea ca macar o banca din Romania sa fie controlata de experti romani in domeniu si sa aiba capital autohton majoritar, se arata in comunicatul organizatiei.

Bloombiz