Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

5.500 de fermieri pot lua credite

5.500 de fermieri pot lua credite

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a eliberat, din data de 06 noiembrie 2009 pana in prezent, aproximativ 5.500 adeverinte pentru beneficiarii CNDP din zootehnic care vor sa acceseze credite de la bancile care au incheiat conventii pentru finantarea capitalului de lucru.

Potrivit unui comunicat remis joi de APIA, adeverintele solicitate de fermieri au fost eliberate pentru un numar de 76.966 bovine, 485.708 ovine si 46.242 caprine.

Datele Agentiei mai arata ca, in aceasta perioada, APIA a eliberat aproximativ 3.700 adeverinte pentru CEC Bank SA, aproximativ 640 adeverinte pentru Banca Comerciala Romana, aproximativ 640 adeverinte pentru BRD - Groupe Societe Generale SA si aproximativ 600 adeverinte pentru Raiffeisen Bank.

"Potrivit Conventiei, adeverinta eliberata de APIA confirma faptul ca beneficiarul a depus cererea de plata pentru Platile Nationale Directe Complementare (CNDP) pentru anul 2009 si ca au fost efectuate controalele si verificarile administrative.

De asemenea, adeverinta confirma numarul de animale eligibile pentru acordarea platilor, precum si faptul ca beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plata. In acelasi timp, adeverinta va preciza si suma pe care o mai are beneficiarul de primit reprezentand a doua transa a Platilor Nationale Directe Complementare", se arata in datele Agentiei de Plati.

Sprijinul financiar se acorda sub forma primei pe exploatatie, pentru specia bovina, respectiv primei pe cap de animal, pentru specia ovine/caprine. Pentru specia bovine, cuantumul total este de 571 lei/cap (HG 1252/2009), iar pentru ovine/caprine cuantumul este de 44 lei/cap (HG 1261/2009).

"APIA a platit deja prima transa pentru acordarea Platilor Nationale Directe Complementare, in cuantum de 200 lei/cap bovina si de 15 lei/cap ovina/caprina. Din cauza erorilor de cont bancar al beneficiarilor (cont inchis, cont eronat, cont inexistent), s-a intors suma de peste 3.000.000 lei reprezentand sprijinul pentru 2.020 fermieri",se mai arata in comunicatul APIA.

Totodata, APIA informeaza ca adeverintele se elibereaza in urma unei cereri depuse de catre beneficiari la Centrele Judetene APIA.

Alaturi de cererea de eliberare a adeverintei, beneficiarul trebuie sa depuna o copie CI/BI, in cazul persoanelor fizice, respectiv o copie CUI si originalul imputernicirii de reprezentare, in cazul persoanelor juridice. De asemenea, beneficiarul trebuie sa prezinte un extras de cont emis de una dintre bancile care au incheiat conventii cu APIA.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1587 ori
Citeste mai multe despreagricultura cec credite fermieri subventii