100 mil euro, pierduti anual din cauza pietei negre a vinului

Luni, 22 Martie 2010, ora 14:05
1248 citiri
100 mil euro, pierduti anual din cauza pietei negre a vinului

Doar circa 27% din productia anuala medie de vin, de circa 5,5 mil. hectolitri, reprezinta piata fiscalizata, restul fiind autoconsum si piata neagra, care atrage pierderi de 100 mil. euro anual, a declarat luni directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe.

Astfel, consumul fiscalizat se ridica la 1,5 milioane hectolitri. "Prin nefiscalizarea pietei, statul pierde anual circa 100 milioane euro la un cost mediu de 1 euro pe litru si ar trebui luate o serie de masuri pentru albirea pietei", a explicat Ovidiu Gheorghe.

Potrivit reprezentantului Patronatului National al Viei si Vinului, consumul individual ar trebui fixat pana la maximum 20 de hectolitri, iar pentru ceea ce depaseste acesta cifra, pana la 1.000 de hectolitri de vin, ar trebui introdusa o fiscalizare lejera.

Directorul general al PNVV a adaugat ca una dintre problemele esentiale ale sectorului o reprezinta slaba creditare a viticultorilor. "Avem inca o institutie bancara, respectiv CEC Bank, care ar trebui folosita pentru a sustine sectorul.

Lipsa finantarii este o problema reala a sectorului", a mai spus Gheorghe. De asemenea, acesta a adaugat ca intarzierea platilor catre viticultori, uneori pana la 6 luni, reprezinta o alta problema majora cu care se confrunta industria viticola.

Totodata, Ovidiu Gheorghe a mentionat ca agricultorii din domeniu intampina dificultati in accesarea fondurilor europene prin Programul National de Dezvoltare Rurala.

"Autoritatea de management a programului, apreciind ca noi avem bani suficienti, a decis sa lase vinul la nivelul listei cu punctaje pentru proiecte si noi nu reusim sa acumulam punctajele, desi realizam investitii importante", a mai explicat directorul general al PNVV.

Printre problemele sectorului, Ovidiu Gheorghe a enumerat faramitarea excesiva a suprafetelor cultivate cu vita de vie, pierderile financiare rezultate din diferentele de curs valutar, precum si lipsa eficientei si transparentei actului de control a producatorilor.

#vinuri, #piata neagra, #pierderi, #venituri, #viticultura , #stiri CEC