Directori CEC Bank Brasov, trimisi in judecata pentru mita si abuz in serviciu (DNA)

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 13:30
1738 citiri
Directori CEC Bank Brasov, trimisi in judecata pentru mita si abuz in serviciu (DNA)
Sediul CEC Brasov

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciului Teritorial Brasov au dispus trimiterea in judecata a directoarei CEC Bank - Sucursala Brasov, Florentina Tavalica, pentru luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice in forma continuata privind acordarea ilegala de credite.

Conform unui comunicat al DNA transmis luni Agerpres, in acelasi dosar, pentru fapte similare, au mai fost deferiti justitiei Afrodita Nicoleta Rentea, director operatiuni la CEC Bank - Sucursala Brasov (pana la data de 5 ianuarie 2009 si, in continuare, sef serviciu credite pana la 21 martie 2013), si Mugur Babciuc, administrator al SC "On Astor" SRL Brasov.

Florentina Tavalica, in calitate de director al CEC Bank Brasov (octombrie 2005 - 21 martie 2013), in perioada premergatoare sarbatorilor de iarna ale anului 2008, a conditionat acordarea unor credite bancare societatii SC "On Astor" de efectuarea unor lucrari de amenajare a unui imobil, lucrari evaluate la suma de peste 6.800 lei, pe care le-a pretins de la administratorului firmei.

"Acesta din urma a acceptat cererea si a dispus efectuarea lucrarilor. Dupa acest moment, inculpatele Tavalica si Rentea au oferit inculpatului Babciuc varianta de obtinere de bani de la CEC Bank Brasov, prin intermediul altor firme (care sa nu aiba datorii la bugetul de stat si care sa obtina credite succesive pana la pragul maxim de 600.000 lei) si garantarea lor doar formala, prin facturi care sa ateste existenta unui stoc de marfa nereal", sustin anchetatorii.

Sursa citata precizeaza ca, in perioada aprilie 2008 - februarie 2009, inculpatele Tavalica si Rentea, in calitatea lor de director, respectiv director operatiuni (pana la data de 5 ianuarie 2009 si, in continuare, sef serviciu credite), cu stiinta si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu aproband si acordand, cu incalcarea normelor bancare, un numar de 12 credite, in favoarea a 12 societati comerciale detinute de cunoscuti ori de angajati ai lui Mugur Babciuc ori de persoane care detineau firme fara activitate.

"Ca urmare, s-a produs o paguba totala patrimoniului CEC Bank SA in suma de peste 7 milioane lei si s-a obtinut de catre SC 'On Astor' un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor. Inculpatul Babciuc, care a pus la dispozitie acte necorespunzatoare realitatii, le-a ajutat pe cele doua inculpate sa aprobe si sa acorde, in mod nelegal, un numar de 9 credite in favoarea unor societati comerciale.

Totodata, inculpatul Mugur Babciuc, in calitate de administrator, a emis si semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vanzarea unor materiale de constructie in favoarea unor societati comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank Brasov, ca garantie fictiva a creditelor acordate in favoarea acestora", precizeaza DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor apartinand inculpatei Tavalica pana la concurenta sumei de peste 7 milioane lei (compusa din prejudiciului cauzat din acordarea ilegala a creditelor si contravaloarea lucrarilor de constructie primite ca mita), precum si asupra bunurilor apartinand inculpatei Rentea pana la concurenta sumei reprezentand contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegala a creditelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brasov.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#DNA Brasov, #coruptie CEC Bank Brasov, #directori CEC Brasov , #Management