Videanu: primele sunt drepturile din contractul colectiv de munca

Vineri, 19 Martie 2010, ora 00:10
2205 citiri
Videanu: primele sunt drepturile din contractul colectiv de munca

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a declarat, joi, la Buzau, ca primele din sectorul energetic "nu sunt prime destul de mari", precizand ca sunt drepturi care rezulta din contractul colectiv de munca, si nimic altceva.

"Nu sunt prime destul de mari. Sunt drepturile din contractul colectiv de munca. Nimic altceva. Nu se da un leu in plus nimanui decat drepturile din contractul colectiv de munca", a afirmat Videanu, informeaza Realitatea Tv.

Salariatii din domeniul energetic vor lua si anul acesta prime de Paste, in ciuda crizei economice. Astfel, minerii din Oltenia, angajati ai Complexelor Eneregtice Rovinari si Turceni, dar si ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, vor primi de Paste tichete cadou drept prime.

Angajatii de la Complexul Energetic Rovinari primesc 630 de lei sub forma de tichete cadou, la SNLO minerii primesc tichete cadou in valoare de 600 de lei, iar la Complexul Energetic Turceni in valoare de 450 de lei, transmite corespondentul NewsIn.

Directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, a declarat ca o parte din angajatii complexului vor intra in somaj tehnic inainte de Paste, masura care va fi aplicata din cauza faptului ca unitatea trebuie sa reduca din cheltuieli, dar si pentru ca depozitele de carbune sunt incarcate la capacitate maxima.

In perioada 29 martie-11 aprilie, in somaj tehnic vor intra 2.500 de salariati din Directia miniera si aproximativ 200 de salariati din Directia Exploatare Transport si Servicii, precum si Exploatare energetica. Aceeasi masura va fi aplicata si la SNLO, dar si la CE Rovinari, in aceeasi perioada.

"In total, in perioada programului de asteptare, asa cum se numeste somajul tehnic, Complexul Energetic Turceni va face o economie de 92 miliarde lei vechi, fara sa afecteze drepturile banesti ale angajatilor", a spus Graure. Tichete cadou ar putea primi si angajatii de la Complexul Energetic Craiova.

"Singurul lucru care e prevazut in contractul colectiv de munca reprezinta 10 tichete a 50 de lei, cadou (...) Inca nu am convenit cu sindicatele daca de Paste vom acorda din aceasta suma de lei o parte sau nu", a declarat, la Realitatea Tv, Constantin Balasoiu, directorul Complexul Energetic Craiova.

Nici la Compania Nationala a Huilei discutiile cu sindicatul nu s-au finalizat, dar, cum nu exista un buget aprobat, se va merge pe cel de anul trecut, ceea ce inseamna o prima de 450 de lei. O parte dintre aceste companii din sectorul energetic au datorii uriase catre stat. 

#videanu, #drepturi, #contract colectiv, #munca , #stiri CE Turceni