Termostat centrală pentru costuri mai mici

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 18:31
708 citiri
Termostat centrală pentru costuri mai mici
termostat centrala FOTO: stock.adobe.com

Vremea s-a răcit destul de mult, ceea ce ne duce cu gândul că la iarnă este posibil ca temperaturile să scadă semnificativ. De asemenea, în mass media au apărut tot felul de informații cum că facturile la energia electrică și la gaze vor fi unele greu de suportat, așa că te gândești la ce soluții să apelezi pentru a mai reduce puțin cheltuielile. Avem și noi o sugestie pentru tine: folosirea unui termostat centrala, pentru costuri mai mici.

Termostat centrala - Un mic accesoriu în sprijinul tău

Da, se pare că iarna aceasta va fi una care ne va aduce mulți fiori reci, la propriu, dar și la figurat, atunci când vom primi facturile la principalele utilități. Autoritățile au anunțat că încearcă să găsească și ele unele soluții, dar este nevoie de ceva mai mult. Un termostat centrala poate reprezenta soluția problemelor tale, deoarece în acest fel ai siguranța unui consum rezonabil, dar mai ales al unui cost care să nu te lase fără toate economiile din casă.

Cum funcționează un termostat centrala?

Potrivit specialiștilor, nu este deloc complicat să poți înțelege cum funcționează un termostat centrala. Pentru că ai optat pentru montarea lui, ai posibilitatea să îi setezi centralei termice un anumit interval de funcționare, ca să nu mai adăugăm de avantajul de a stabili temperatura dorită.

Mai exact, poți să programezi centrala ta termică să funcționeze într-un anumit interval orar la o temperatură ridicată, sau chiar să nu funcționeze deloc. Este simplu, pentru că nu îți dorești ca în casă să ai o temperatură ridicată pe perioada cât ești la serviciu, iar dacă pleci pentru o anumită perioadă de acasă, să oprești total furnizarea căldurii.

Îți stabilești singur temperatura din casă

Cu ajutorul termostatului pentru centrală îți stabilești singur temperatura de acasă, în funcție de preferințele proprii. De regulă, cele optime sunt între 18 și 22 de grade, dar nu este o regulă strictă, ci depinde de fiecare persoană. De asemenea, pe timpul nopții se recomandă să mai scazi puțin temperatura și să setezi termostatul la valori cuprinse între 16 – 18 grade Celsius. Chiar și specialiștii sunt de părere că în acest interval al temperaturilor organismul se odihnește cel mai bine.

Tipuri de termostate pentru centrală

Există două tipuri de termostate pentru centrală, fără fir și cu fir. La prima vedere, pentru că nu ești specialist în domeniu, ai fi tentat să susții că tocmai acest fir este diferența dintre cele două, dar lucrurile nu stau chiar așa.

Termostatul wireless, sau fără fir, are un mare avantaj: poate fi montat în orice cameră dorești, fără niciun fel de problemă. Altfel spus, majoritatea oamenilor aleg folosirea acestuia în camera copiilor, din motive lesne de înțeles, pentru că aici își doresc să aibă parte de cel mai bun control al temperaturii. Atenție însă: în momentul în care apar penele de curent, poți avea parte de întreruperi de comunicare. Pentru aceste cazuri, optează mai bine pentru un termostat fără fir care este însă prevăzut și cu funcția de a se putea comuta în regim manual.

Montarea termostatului

Nu este o operațiune foarte complicată, și te poți descurca și singur, câtă vreme respecți cu atenție toate indicațiile oferite în acest sens de producători. Atenție: niciodată termostatul nu trebuie montat foarte aproape de sursele de căldură, în bătaia direct a razelor soarelui, sau în apropierea obiectelor electronice, deoarece buna lui funcționare are de suferit în aceste cazuri. Nici montarea lor la o înălțime prea mare sau prea joasă nu este indicată. De aceea, de regulă, majoritatea oamenilor optează pentru specialiști care să se ocupe în mod profesionist de această sarcină.

Termostate mecanice sau digitale

Există și o altă clasificare a termostatelor: digitale și mecanice. Evident, cele fără fir nu pot fi decât digitale. Cu cât sunt mai complexe și prețul acestora va fi mai mare.

Un dispozitiv de neînlocuit

Cu siguranță, termostatul pentru centrală este un dispozitiv de care ai nevoie în locuință, și care nu poate fi înlocuit cu nimic.

Termostatul de ambient

La fel ca și în cazul termostatului clasic, de bază, cel de ambient te ajută să reglezi mai ușor temperatura din cameră la valorile la care te simți cel mai bine. Acesta poate fi sau nu însoțit și de un programator de încălzire.

De regulă, instalarea termostatului de cameră se face într-o cameră de interior, cam la aproximativ 150 de centimetri de la nivelul solului. În niciun caz nu se recomandă utilizarea și montarea acestuia pe un perete exterior.

Cu ajutorul unui termostat ambiental te bucuri de faptul că reușești să consumi cu până la 10% mai puțină energie, ceea ce nu poate decât să te bucure atunci când primești factura cu suma pe care trebuie să o plătești după o lună.

Termostatul programabil

Un astfel de dispozitiv, de joasă tensiune, este cel cu ajutorul căruia ai posibilitatea să reglezi în mod automat temperatura în casă, în funcție de un anumit interval orar. Din nou, în avantajul tău, pentru că vei face economii frumoase. De ce? Simplu: atunci când nu ești acasă temperatura din cameră va fi mult mai mică, urmând să crească în momentul în care ai revenit, și astfel să te bucuri de tot confortul pe care ți-l dorești.

Există mai multe modele de termostate programabile. Cele mai simple te ajută să programezi mai multe presetări la temperaturile de pe timpul nopții și zilei, în timp ce modele mai complicate, dar și ceva mai scumpe, au posibilitatea să regleze temperatura pe ore sau chiar pe zile ale săptămânii.

Termostatul neprogramabil

Este cel mai simplu model, accesibil, și cu ajutorul căruia poți porni sistemul de răcire sau încălzire, să acționezi ventilatorul sistemului și să reglezi temperatura dorită. Mai sunt numite și manuale, deoarece toate aceste modificări trebuie să fie introduse manual, de fiecare utilizator.

Într-adevăr, un termostat centrala este esențial atunci când vrei să ai parte de confortul termic dorit, dar nici prețurile plătite la facturile pentru energie electrică sau gaze să nu ajungă la cifre astronomice.

La Totulpentruinstalatii.ro găsești o gamă variată din care poți alege termostat centrala wireless sau cu fir, programabil sau neprogramabil, la prețuri avantajoase!

#termostat centrala, #termostat, #caldura, #casa , #Stiri Casa