Noul impozit pe clădiri, mai ușor de calculat. Cine beneficiază de scutiri, termenele și modalitățile de plată

Vineri, 10 Septembrie 2021, ora 03:05
933 citiri
Noul impozit pe clădiri, mai ușor de calculat. Cine beneficiază de scutiri, termenele și modalitățile de plată
Clădirile în care activează cabinete de medicina familiei sau unități sanitare publice nu vor mai fi impozitate FOTO Unsplash.com

Anul acesta, a adus schimbări importante în ceea ce privește impozitarea si plățile care trebuie efectuate către stat.

Codul Fiscal a suferit o actualizare pe 21 decembrie 2020, prin Legea nr. 296/2020, prin care s-au adus unele modificări în ceea ce privește impozitarea clădirilor folosite pentru servicii turistice și calcularea impozitului pentru clădirile cu destinație mixtă, aflate în proprietatea persoanelor fizice de la data de 1 ianuarie 2021. Modificări au mai fost aduse si la finalul lunii august, anul acesta.

Astfel, clădirile în care activează cabinete de medicina familiei sau unități sanitare publice nu vor mai fi impozitate, la fel și casele de cultură ale sindicatelor. Excepție fac acele încăperi destinate activităților economice. Înainte, legea menționa absența impozitării doar în cazul unităților sanitare publice.

Mai mult, vor fi scutite de la plata impozitului pe clădire persoanele cu handicap temporar, care dețin un certificat de handicap revizuibil, iar această scutire începe să se acorde începând cu data noului certificat de handicap, respectându-se prevederile legale. Astfel, certificatul de handicap trebuie să aibă continuitate și să fie depus la sediul ANAF în termen de 45 de zile, potrivit prevederilor din Codul Fiscal actualizat prin Legea nr. 296/2020.

De asemenea, potrivit legii, nu se percepe impozit pe locuințele deținute în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav și accentuat, ale persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate și pe cele ale reprezentanților legali ai persoanelor, pe perioada de îngrijire, supraveghere și întreținere a persoanelor cu handicap grav sau accentuat ori cu grad I de invaliditate. Până în 2021, la intrarea în vigoare a noilor prevederi, se mai spunea și că scutirea de impozit intră în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare celei în care persoana a depus documentele justificative.

Tot referitor la scutirea de impozite, prevederile introduse mai spun că autoritățile, prin consiliul local, pot hotărî reducerea sau chiar scutirea de impozitul pe teren pentru acele terenuri afectate de calamități naturale, pe o perioadă de cinci ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului în care s-a produs evenimentul (articolul nr. 464 din Legea 296/2020).

O altă schimbare se referă la contractele de cesiune, închiriere, administrare sau folosință pe o perioadă mai mare de un an, ...citeste mai departe despre "Noul impozit pe clădiri, mai ușor de calculat. Cine beneficiază de scutiri, termenele și modalitățile de plată" pe Ziare.com

#impozite, #terenuri, #cladiri, #locuinte, #cod fiscal , #Stiri Casa