Sfaturi simple pentru pregătirea casei pentru lunile de iarnă

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 16:07
1380 citiri
Sfaturi simple pentru pregătirea casei pentru lunile de iarnă
inghet FOTO: Shutterstock.com

Pregătirea locuinței pentru zilele de iarnă s-ar putea să nu reprezinte o prioritate pentru tine în această perioadă, când soarele este prietenos și temperaturile sunt încă blânde. Cu toate acestea, o verificare amănunțită a casei încă din primele zile ale toamnei te va ajuta să observi problemele și să-ți stabilești un plan, astfel încât să nu ai surprize neplăcute în mijlocul iernii și să te bucuri de fulgii de zăpadă.

Așadar, cum toamna este momentul perfect pentru o examinare amănunțită a casei, am pregătit un scurt ghid care să te ajute să reduci facturile la utilități și să-ți protejezi locuința împotriva sezonului rece.

Verifică sistemul de încălzire

Multe dintre instalațiile de căldură au o durată de viață cuprinsă între 12 și 17 ani, iar modul în care sunt întreținute reprezintă un aspect extrem de important. Dacă deții un șemineu, atunci neapărat trebuie curățat coșul de evacuare și realizată o inspecție riguroasă atât în interior, cât și exterior. Dacă ai o centrală termică, atunci trebuie observată starea arzătoarelor, etanșarea îmbinării conductelor și a armăturilor, dar și funcționarea aparatelor de măsurare, control și reglare. O astfel de acțiune va preveni apariția unor probleme chiar în mijlocul iernii, când temperaturile sunt foarte scăzute și costurile unor reparații ar fi mult mai ridicate.

Programează inspecția acoperișului

Cu siguranță nu îți dorești să afli la prima zăpadă că există crăpături în acoperiș, așadar ocupă-te de o verificare atentă în primele zile de toamnă, pentru a descoperi eventualele probleme. Înainte de a chema un expert, poți face tu un tur al casei și să vezi dacă există pete de rugină sau alte semne care să anunțe posibile defecte la nivelul acoperișului.

Examinează izolația

Izolarea locuinței este esențială pentru o casă călduroasă și eficientă. O bună parte din căldură se pierde din cauza pereților sau a mansardelor neizolate, tocmai de aceea, dacă trebuie aduse îmbunătățiri majore, toamna este sezonul perfect. Mai mult, o izolare incorectă a pereților va bloca transferul umidității din interior către exterior și astfel se va forma condensul, un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului. Pentru a preveni apariția acestuia, poți apela la dezumidificatoare, mai ales dacă nivelul umidității este de peste 60%.

Etanșează ușile și ferestrele

Aerul rece poate ajunge rapid în locuința ta prin chederele uzate sau greșit montate. În plus, acest lucru va avea un impact negativ asupra facturii de căldură, așadar o examinare atentă a tuturor geamurilor și ușilor este necesară înainte de venirea iernii. Mai mult, inspectează mecanismele de blocare a ferestrelor și vezi dacă funcționează corespunzător.

Verifică dispozitivele de siguranță din casă

Un alt pas important este verificarea alarmei de fum, a detectorului de monoxid de carbon și alte aparate asemănătoare. Este esențial ca acestea să funcționeze corespunzător, mai ales că vei petrece mai mult timp în casă și vei aerisi, probabil, mai rar ca în timpul verii.

Mai mult, dacă ai mobilier aflat pe balcon sau terasă, ai grijă de acesta și protejează-l împotriva vântului, înghețului și a zăpezii. În funcție de posibilități, acesta ar trebui depozitat într-un spațiu închis și acoperit, iar dacă nu, cumpără învelitori special create împotriva umidității și a înghețului.