Romanii sunt mai cu mot decat americanii? De ce nu facem zgarie nori pentru a proteja natura?

Luni, 27 Martie 2017, ora 09:50
1082 citiri
Romanii sunt mai cu mot decat americanii? De ce nu facem zgarie nori pentru a proteja natura?

In Romania exista posibilitatea ca anumite prevederi din cadrul Planului Urbanistic General (PUG) sa poata fi exceptate daca se face si se aproba o documentatie de urbanism ce se numeste, dupa caz si necesitati, Plan Urbanistic Zonal (PUZ) sau Plan Urbanistic de Detaliu (PUD).

Aspectele privind reglementarea tehnica a celor doua se regasesc in Legea 350 privind amenajarea teritoriului.

In fapt, insa, legislatia si normele tehnice privind urbanismul in Romania sunt foarte stricte si neracordate la necesitatile de dezvoltare a oraselor. La modul general exista o proasta politica aplicata privind dezvoltarea pe orizontala, in timp ce peste tot lumea se dezvolta pe verticala.

In Romania, investitorii nu pot face acest lucru deoarece conditiile de urbanism sunt la niste cote primitive, de parca ne-am scalda in mijlocul Amazonului sau desertului si am avea nevoie sa mai luam bucatele din el.

Protejam natura prin dezvoltarea pe Orizontala?

Prin a proteja natura in Romania se intelege a lasa fiecarui lot o anumita suprafata de spatiu verde. Acest lucru se reflecta si prin intermediul procentului de ocupare al terenului, care, exceptie zonele centrale ale marelor orase, este foarte mic si nu impune o dezvoltare sustenabila.

In loc sa construim cat mai compact, pentru a nu ne duce peste natura, urbanismul din Romania face exact contrariul: iti impune sa te duci in zone care in mod normal nu ar trebui sa fie alocate pentru a se construi.

In realitate, doar prin dezvoltarea pe verticala se poate sprijini mediul inconjurator.

Mai mult decat atat: statul roman si mai ales autoritatile locale sunt incapabile sa realizeze investitii prin care sa ofere infrastructura noilor dezvoltari urbane. Adica se impune o dezvoltare pe orizontala, dincolo de limitele serviciilor existente, fara a exista solutii pentru extinderea lor. In acest fel am ajuns sa avem apele subterane poluate, padurile si apele de suprafata pline de reziduri.

Cine nu ar vrea sa locuiasca langa metrou?

Dezvoltarea pe verticala, in zonele dotate cu infrastructura necesara, inclusiv cea de transport, reprezinta o necesitate.

Daca avem metrou, strazi asfaltate, retele de apa, canalizare si alte servicii urbane, de ce nu permitem sa se construiasca in apropierea lor si astfel sa le crestem randamentul? De ce sa nu oferim pe piata cladiri care sa raspunda nevoilor cetatenilor si in locatii care sa fie conforme?

Ori la noi este tocmai invers: daca vrei sa construiesti cat mai inal ...citeste mai departe despre "Romanii sunt mai cu mot decat americanii? De ce nu facem zgarie nori pentru a proteja natura?" pe Ziare.com

#constructii verticala Bucuresti , #Stiri Casa