Românii sunt tot mai precauți când își amenajează locuințele: "Vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva"

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 13:47
766 citiri
Românii sunt tot mai precauți când își amenajează locuințele: "Vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva"
Meseriași care renovează un apartament FOTO captură YouTube

Cutremurele din Turcia, dar și cele din România din ultima perioadă i-au îngrijorat pe români. Unii s-au grăbit să-și asigue locuințele, iar cei care urmează să cumpere un apartament cer asigurări legate de rezistența clădirilor în care se află.

Și cei care nu au planuri să se mute au devenit mai prudenți și îi supraveghează pe cei care fac lucrări de amenajare pentru a se asigura că nu fac modificări care ar putea afecta rezistența blocului în cazul unui cutremur.

Este cazul relatat de o româncă în mediul online.

"Oare știe cineva ce modificări interioare sunt permise la bloc, fără a cere autorizație de construcție? De exemplu, se poate închide sau micșora un gol de ușă dublă cu un perete de rigips? Sau se poate lărgi un gol de ușă, dacă deasupra există o grindă care rămâne neatinsă? A mai făcut cineva astfel de modificări? La noi bloc vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva, iar președinta asociației umblă mereu prin apartamente să facă constatări ale reclamațiilor, fondate sau nefondate…

Aș vrea să știu la ce riscuri ne expunem înainte să facem niște modificări pe care noi le credem minore și de bun-simț (nu dărâmăm pereți, nu zidim cu cărămidă etc)", a scris aceasta pe grupul Design interior & amenajări.

"Trebuie o persoană atestată"

Părerile sunt împărțite, în comentarii.

"Atâta timp cât nu modificați un element structural, se pot face renovări fără să fie necesară o aprobare sau o autorizație, trebuie doar să respectați orele de liniște."

"Problema e de competență, a cui este această evaluare pentru a fi legală și nu doar o părere? A mea, a ta, a vecinului? Trebuie o persoană atestată, în speță un inginer, expert tehnic și o expertiză din care rezultă că modificările nu afectează integritatea structurală a clădirii."

"Este obligatorie, nu de preferat, asta vreau să spun. Un document asumat și certificat de un specialist atestat, care însoțește cererea pentru un certificat de urbanism care să delibereze că lucrările solicitate nu fac obiectul emiterii unei autorizații de construire."

"Puteți cere de la primărie un certificat de urbanism"

"Nu este nevoie de autorizație de construire pentru modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale uşoare; legea 50/1991 modificată și republicată. Ca să fiți " acoperită de hârtii", fac ...citeste mai departe despre "Românii sunt tot mai precauți când își amenajează locuințele: "Vecinii stau efectiv la pândă pe la uși când renovează cineva"" pe Ziare.com

#renovare locuinta, #autorizatie, #vecini, #panda, #rezistenta cladiri, #cutremure, #pereti rezistenta , #Stiri Casa