Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANALIZA Preturile apartamentelor au scazut usor in februarie. Locuintele noi, mai grav afectate

ANALIZA Preturile apartamentelor au scazut usor in februarie. Locuintele noi, mai grav afectate

Preturile apartamentelor au consemnat o evolutie usor negativa, pe parcursul celei de-a doua luni din 2021: suma medie solicitata la nivel national pentru un apartament s-a diminuat cu 0,2%, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, de la 1.361 la 1.358 de euro pe metru patrat util.

Comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand o asemenea unitate locativa avea o valoare de listare de 1.367 de euro pe metru patrat util, valoarea actuala este cu 0,7% mai mica.

In marile orase ale tarii au fost consemnate, in februarie, atat evolutii pozitive, cat si negative ale pretentiilor vanzatorilor, in cea dintai categorie incadrandu-se Brasovul, Constanta si Timisoara, iar in cea de-a doua, Bucurestiul, Cluj-Napoca si Iasiul.

In aceste din urma centre regionale, tendinta descendenta a preturilor a fost dictata de scaderile inregistrate pe piata rezidentiala noua, unde stocul de locuinte disponibile spre vanzare este rulat periodic.

Preturile apartamentelor in Bucuresti

In Capitala tarii, pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au redus cu 1,2% luna trecuta, de la o medie de 1.412 euro pe metru patrat util la finele lui ianuarie, la 1.395 de euro pe metru patrat util la sfarsitul lui februarie.

Cele doua segmente de piata analizate au avut, insa, o evolutie diferita: apartamentele vechi s-au apreciat cu 2% (de la 1.359 la 1.386 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile locative nou-construite au consemnat un recul de 3,4% (de la 1.451 la 1.401 euro pe metru patrat).

Brasov, pe crestere

In orasul de la poalele Tampei, apartamentele au atins o medie de 1.277 de euro pe metru patrat util in februarie 2021, in crestere cu 1,3% fata de ianuarie (de la o valoare de 1.260 de euro pe metru patrat). Unitatile locative din blocurile vechi au inregistrat un avans de 1,8%, de la 1.222 la 1.244 de euro pe metru patrat. Si piata rezidentiala noua a fost caracterizata de o evolutie pozitiva a preturilor, aici avand loc un avans de 0,8%, de la 1.327 la 1.337 de euro pe metru patrat.

In Cluj-Napoca, preturile au scazut

In a doua luna a anului, suma medie solicitata pentru un apartament (indiferent de anul de constructie) s-a diminuat usor in orasul de pe Somes, mai exact cu 0,1%, de la 1.850 la 1.848 de euro pe metru patrat util. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, locuintele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,4% luna trecuta (de la 1.796 la 1.822 de euro pe metru patrat), in vreme ce unitatile din cadrul noilor ansambluri rezidentiale au consemn ...citeste mai departe despre "ANALIZA Preturile apartamentelor au scazut usor in februarie. Locuintele noi, mai grav afectate" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 844 ori