Piața imobiliară în preludiul crizei economice: ”Pentru mulți români, e ultimul tren pe care îl iau”

Joi, 04 August 2022, ora 03:25
887 citiri
Piața imobiliară în preludiul crizei economice: ”Pentru mulți români, e ultimul tren pe care îl iau”
Prețurile imobilelor sunt mari pentru că există doritori să cumpere FOTO: Pixabay.com

Anunțul recesiunii în care inevitabil vom intra ar fi trebuit să-i facă pe oameni mai prevăzători cu banii lor. Specialiștii recomandă ”să stăm pe cash”, să strângem cât de mult putem pentru zilele grele ce vor urma. La cum stau în realitate lucrurile, ar putea părea că țara noastră va fi ocolită de criză.

Românii fac exact invers de ceea ce ar trebui să facă: se îndatorează la bănci să-și cumpere case, mașini, electrocasnice iar piața imobiliară pare într-o continuă dezvoltare, cu prețuri absurd de mari la apartamente, pentru facilitățile pe care le oferă.

Și nu vorbim numai despre construcțiile noi care, în principiu ar trebui să respecte niște norme energetice. Și apartamentele vechi, racordate la rețele de termoficare șubrede care cel mai probabil îi vor lăsa pe oameni în frig la iarnă, sunt foarte mari.

Adrian Negrescu: ”Este ultimul tren pe care îl iau”

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu pentru Ziare.com de ce au românii un astfel de comportament ca și cum ar vrea să-și cheltuie toți banii înainte de criză.

”Pentru mulți dintre români, achizițiile din această perioadă, contractarea de credit reprezintă de fapt un ultim tren pe care îl iau pentru a-și rezolva niște probleme, să-și cumpere ceva, de teamă că prețurile vor continua să crească, iar veniturile lor vor continua să scadă pe fondul inflației galopante în care ne aflăm.

Este una dintre trăirile oarecum normale, de așteptat. De fiecare dată când se anunță o criză și apar primii muguri ai acesteia, comportamentul consumatorilor capătă asemenea valențe. Adică este un iureș al cheltuirilor, al rezolvărilor problemelor, de regulă financiare, pe o perioadă foarte, foarte scurtă de timp.

Așa am avut un prim trimestru de creștere economică când oamenii și-au scos din bănci aproape aproape 2,5 miliarde de euro și și-au cumpărat vacanțe și tot ceea ce nu au putut să-și cumpere în pandemie, iar acum băncile au ajuns să sufere de lipsă de lichiditate. Nu mai sunt atât de mulți bani în sistemul bancar pentru că oamenii au încercat să investească de teama inflației în cât mai multe lucruri”, a explicat Adrian Negrescu.

Expertul este de părere că această situația nu va dura foarte mult.

”Este un fenomen care se va estompa pe măsură ce vom intra în această recesiune inevitabilă pentru România. Este o recesiune ...citeste mai departe despre "Piața imobiliară în preludiul crizei economice: ”Pentru mulți români, e ultimul tren pe care îl iau”" pe Ziare.com

Cum arată topul vânzărilor de apartamente în luna mai. Cifrele imense înregistrate în capitală comparativ cu cele mai căutate județe din țară
Cum arată topul vânzărilor de apartamente în luna mai. Cifrele imense înregistrate în capitală comparativ cu cele mai căutate județe din țară
Vânzările de locuințe din luna mai 2024 au fost apropiate de cele realizate în luna similară a anului trecut conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate...
#piata imobiliara Romania, #preturi apartamente noi, #preturi apartamente vechi, #criza economica, #imobiliare Europa , #Stiri Casa

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
  2. Se schimbă programul Prima Casă. Documentele la care se renunță din acest an
  3. TOP 7 cadouri de vară pentru copii
  4. Top 5 atracții turistice din Madeira: experiențe de neuitat pe insula eternei primăveri
  5. Tipuri de garduri din beton: care este opțiunea potrivită pentru curtea ta?
  6. TOP 5 detalii de care să ții cont când vrei un set de canapele living
  7. Cele mai utilizate plante medicinale: Sfaturi din bătrâni și obiceiuri sănătoase
  8. 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre epilat