Hotelierii se reorienteaza catre vestul Capitalei

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 10:15
1199 citiri
Hotelierii se reorienteaza catre vestul Capitalei

Nordul supraaglomerat al Capitalei si preturile in crestere ale terenurilor din aceasta zona i-au facut pe investitorii din domeniul hotelier sa-si indrepte atentia catre zonele din vestul, estul si sudul Bucurestiului. Analistii din domeniul ospitalitatii sunt de parere ca, in prezent, polii hotelieri ai Capitalei sunt zona Garii de Nord, Expo-Piata Presei Libere, Piata Alba Iulia, Universitate, Palatul Parlamentului, Vitan, zona de nord, adica zona Ikea si cea a aeroportului Otopeni, fiind de departe cea mai dinamica din punct de vedere al investitiilor hoteliere, si nu numai.

Aceste zone concentreaza, in prezent, circa 90% dintre investitiile hoteliere din Capitala, cei mai mari jucatori de pe piata de cinci stele, si nu numai, fiind prezenti in aceste arii.

Conform reprezentantilor companiei de consultanta in domeniul imobiliar, Eurisko, piata terenurilor cunoaste o efervescenta in vecinatatea autostrazilor, indiferent daca ele sunt deja construite sau doar in proiect. Analistii din domeniu asteapta continuarea cresterii pretului terenurilor in urmatorii doi ani. Masura in care vor creste, insa, va fi, de acum inainte, bazata in special pe conditiile pietei (raport cerere-oferta) si mai putin pe intentii speculative.

Dupa ce, de mai bine de zece ani, nordul Capitalei a absorbit cea mai mare parte a investitiilor imobiliare si hoteliere, pentru 2008 se anunta o stagnare a interesului investitorilor pentru aceasta zona, noile zone de interes pentru investitorii din domeniul hotelier si imobiliar fiind vestul, estul si sudul Bucurestiului.

"Toata lumea vrea sa investeasca in nord. Nordul e supraincarcat. Problema e ca daca te duci spre vest, nu ai un hotel unde sa stai. Acolo se dezvolta zone industriale, sunt proiecte mari de birouri, dar nu au un hotel. Toata lumea vrea sa se concentreze pe partea de nord. Aceasta este saturata. Vestul si sudul sunt zone de tranzit, iar daca luam iesirile spre autostrazi, nu avem o capacitate de cazare la standarde internationale. Acestea ar fi zone de interes pentru investitori", a declarat Tinu Sebesanu, CEO al companiei de consultanta in domeniul ospitalitatii Trend Hospitality.

Analistii din domeniu sunt de parere ca, in prezent, polii hotelieri ai Capitalei sunt zona Garii de Nord, Expo-Piata Presei Libere, Piata Alba Iulia, Universitate, Palatul Parlamentului, Vitan, zona de nord, adica zona IKEA si cea a aeroportului Otopeni, fiind de departe cea mai dinamica din punct de vedere al investitiilor hoteliere, si nu numai. Aceste zone concentreaza, in prezent, circa 90% dintre investitiile hoteliere din Capitala, cei mai mari jucatori de pe piata de cinci stele, si nu numai, fiind prezenti in aceste arii.

In prezent, tot mai multe lanturi hoteliere prefera investitiile de tip greenfield in locul renovarii unor unitati deja existente.

"In majoritatea cazurilor, lanturile internationale vor intra pe piata prin investitii greenfield. Acest aspect se datoreaza cerintelor ce trebuie sa fie indeplinite pentru afiliere, de exemplu structura, compartimentare, numar de camere, si care nu pot fi indeplinite de catre structurile hoteliere dinainte de '89", a declarat Mircea Draghici, project manager in cadrul firmei de consultanta Fivestar Hospitality.

Standard

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.