Țara prosperă din Europa unde creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor. Locuințe devalorizate cu 15% într-un an

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 11:07
511 citiri
Țara prosperă din Europa unde creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor. Locuințe devalorizate cu 15% într-un an
Vedere pitorească surprinsă în centrul istoric al orașului Stockholm FOTO Hepta

Războiul din Ucraina, criza energetică europeană și o creștere globală a inflației care a împins în sus ratele dobânzilor sunt factorii care au determinat mutații drastice pe piața imobiliară într-o țară prosperă din Europa.

Băncile centrale din întreaga lume au alocat resurse importante în 2022 în lupta împotriva inflației. După o creștere bruscă a ratelor dobânzilor, marile bănci centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA și Banca Centrală Europeană, avertizează că inflația poate persista mai mult decât se aștepta.

Așa cum unele bănci au fost luate prin surprindere de creșterea rapidă a ratelor dobânzilor, economiștii urmăresc nervoși piețele imobiliare globale în căutarea unor semne proaste. Prețurile proprietăților au scăzut în Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, Canada, Australia sau Statele Unite.

Însă puține locuri au fost lovite mai puternic decât Suedia, care prezintă un amestec incendiar de niveluri ridicate de îndatorare a gospodăriilor și utilizarea pe scară largă a ratelor variabile sau fixe pe termen scurt la creditele ipotecare pentru locuințe.

Datele statistice arată că prețurile locuințelor din Suedia au scăzut cu aproximativ 15% până în decembrie 2022, după vârful înregistrat în martie același an. De atunci, prețurile se mențin într-o zonă de platou, arată o analiză New York Times.

Trei sferturi din creditele acordate de bănci în Suedia au fie o rată variabilă, fie o rată fixă pentru mai puțin de un an, potrivit celor mai recente date de la Federația Europeană de Ipotecă. În zona euro, media este de aproximativ 25% și este departe de un credit ipotecar american tipic, în care dobânzile sunt adesea fixe pe o perioadă de până la 30 de ani.

Astfel, gospodăriile suedeze simt rapid impactul creșterii ratelor dobânzilor, împingându-le să reducă cheltuielile pentru a plăti costuri mai mari ale creditelor ipotecare. Din aprilie 2022, banca centrală a Suediei, Riksbank, a ridicat ratele dobânzilor la 3% de la zero. Iar analiştii se aşteaptă ca rata să continue să crească pe fondul semnelor că inflaţia, care a crescut cu o rată anuală de 12% în februarie, devine încorporată în economie.

„Anul acesta este un an pierdut pentru investiții în Suedia din multe puncte de vedere”, a spus Annika Winsth, economist la Nordea, o bancă care estimează că produsul intern brut și consumul privat vor scăd ...citeste mai departe despre "Țara prosperă din Europa unde creditele scumpe au prăbușit prețurile caselor. Locuințe devalorizate cu 15% într-un an" pe Ziare.com

Cum arată topul vânzărilor de apartamente în luna mai. Cifrele imense înregistrate în capitală comparativ cu cele mai căutate județe din țară
Cum arată topul vânzărilor de apartamente în luna mai. Cifrele imense înregistrate în capitală comparativ cu cele mai căutate județe din țară
Vânzările de locuințe din luna mai 2024 au fost apropiate de cele realizate în luna similară a anului trecut conform datelor furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate...
#piata imobiliara, #preturi case suedia, #rate dobanzi , #Stiri Casa

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Robert Negoiță îl atacă pe Nicușor Dan și spune că vrea referendum pentru regulile de urbanism în Bucureşti. "Vii cu fumigene de acest fel"
  2. Se schimbă programul Prima Casă. Documentele la care se renunță din acest an
  3. TOP 7 cadouri de vară pentru copii
  4. Top 5 atracții turistice din Madeira: experiențe de neuitat pe insula eternei primăveri
  5. Tipuri de garduri din beton: care este opțiunea potrivită pentru curtea ta?
  6. TOP 5 detalii de care să ții cont când vrei un set de canapele living
  7. Cele mai utilizate plante medicinale: Sfaturi din bătrâni și obiceiuri sănătoase
  8. 5 lucruri pe care trebuie să le știi despre epilat