De ce să folosești izolație fonică pentru pardoseala ta?

Joi, 30 Martie 2023, ora 19:59
65 citiri
De ce să folosești izolație fonică pentru pardoseala ta?
FOTO: shutterstock.com

Izolarea fonică a pardoselii este un aspect important pentru proprietarii de case și proprietarii de clădiri care doresc să reducă transmiterea zgomotului dintre etaje. Indiferent că locuiești la apartament sau la casă, zgomotul excesiv poate fi perturbator și enervant, în special dacă lucrezi de acasă.

Din fericire, există mai multe opțiuni disponibile pentru izolarea fonică a podelei care pot ajuta la reducerea transmisiei zgomotului și la îmbunătățirea confortului și a liniștii atât în spațiile private, cât și în cele comerciale.

Ce materiale folosim în izolarea fonică a pardoselii?

Una dintre cele mai eficiente modalități de a realiza izolarea fonică a pardoselii este instalarea materialelor care absorb sunetul dintre podele. Aceste materiale sunt concepute pentru a reține undele sonore și pentru a împiedica transmiterea acestora prin podea. Unele materiale populare de absorbție a sunetului includ substraturi acustice, covorașe acustice și izolație fonică pardoseală.

Substraturi acustice

Substraturile acustice sunt materiale subțiri, ușoare ce sunt plasate sub podea pentru a reduce zgomotul de impact care poate fi cauzat de traficul din locuință sau de obiectele care cad pe podea.

Aceste materiale sunt, de obicei, realizate din cauciuc, plută sau spumă din polietilena expandata și pot fi instalate cu ușurință prin rostogolirea lor și fixarea pe podea. Substraturile acustice sunt adesea folosite în clădirile rezidențiale cu mai multe etaje unde zgomotul de la vecinii de la etaj poate fi o problemă.

Covorașe acustice

Covorașele acustice sunt o altă opțiune pentru izolarea fonică a podelei. Aceste covorașe sunt, de obicei, realizate din cauciuc reciclat sau plută și sunt plasate direct pe podea înainte de instalarea pardoselii.

Covorașele acustice sunt concepute pentru a reduce atât zgomotul de impact, cât și zgomotul din aer care este cauzat de voci, muzică sau alte sunete ce pot deranja. Covorașele acustice sunt adesea folosite în clădirile comerciale, cum ar fi clădirile de birouri sau spațiile de vânzare cu amănuntul, unde zgomotul din spațiile adiacente poate fi o problemă.

Materiale fibroase

Izolarea fonică cu materiale fibroase este o altă alegere populară pentru podele. Acest tip de izolație este realizat din materiale dense, cum ar fi vata minerală sau celuloza, și este instalat între grinzile de podea.

Materialele fonoizolante sunt eficiente în reducerea zgomotelor puternice și a celor mai ușoare și sunt utilizate atât în clădirile rezidențiale, cât și în cele comerciale. În special acolo unde zgomotul din camerele adiacente sau din exterior poate fi o problemă.

În plus față de aceste materiale, există, de asemenea, mai multe tehnici de proiectare care pot ajuta la îmbunătățirea izolației fonice a podelei. Una dintre cele mai eficiente tehnici este de a crea o „podea flotantă”. O altă tehnică este utilizarea plăcilor acustice de tavan care vor ajuta la absorbția undelor sonore și vor împiedica, astfel, transmiterea lor.

Cum știi ce materiale să alegi?

Dacă nu știi sigur pentru ce materiale să optezi atunci când vine vorba de izolarea fonică a podelei, poți cere opinia unui specialist în construcții sau chiar a unui proiectant. Dacă ești în proces de renovare și vrei să-ți izolezi fonic podelele din locuință, cel mai bine ar fi să lucrezi cu un expert în acest sens. Asta pentru că materialele alese de tine s-ar putea să nu fie cele mai bune opțiuni pentru locuința ta și să nu-ți ofere confortul fonic de care ai nevoie.

În general, există mai multe opțiuni disponibile pentru izolarea fonică a podelei care pot ajuta la reducerea zgomotelor fie de la exterior, fie din interior. Așadar, pentru liniștea ta și a familiei tale, ar fi bine să iei în considerare această opțiune atunci când îți proiectezi locuința. Luându-ți timpul necesar pentru a selecta materialele potrivite și tehnicile de proiectare, poți obține nivelul de izolare fonică de care ai nevoie.

#izolatie fonica, #izolatie, #renovare casa , #Stiri Casa