Certificat energetic. De ce este obligatoriu si cu ce te ajuta?

Marti, 31 Octombrie 2017, ora 13:26
1577 citiri
Certificat energetic. De ce este obligatoriu si cu ce te ajuta?

Unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie sa le ai la indemana in momentul in care vrei sa vinzi o locuinta, sau chiar si in momentul in care vrei sa inchiriezi una, este un certificat energetic. Acest document face o analiza completa a eficientei energetice de care dispune cladirea si ofera o multime de avantaje, atat proprietarului curent, cat si viitorului proprietar.

Instrainarea unui imobil poate sa fie un proces destul de complex, care implica multi bani si multe acte. Este bine, asadar, sa ai la indemana toate informatiile legate de o astfel de vanzare, inainte de a o demara.

De ce este obligatoriu sa existe un certificat energetic?

Existenta unui certificat energetic este obligatorie prin lege, inca din anul 2013. Motivul pentru care a ajuns sa fie obligatorie este o cerinta a Uniunii Europene.

De certificarea energetica pot beneficia atat vanzatorii, cat si cumparatorii.

Avantajele vanzatoruluui sunt urmatoarele:

* Poate stabili inca de la inceput un pret corect;

* Are o parghie in plus pentru a genera vanzarea, dovedind ca locuinta pe care o vinde este eficienta din punct de vedere energtic;

* Are informatii concrete legate de constructie.

Avanajele cumparatorului sunt si ele destul de mari:

* Se poate bucura de certificarea energetica pe o perioada de 10 ani;

* Are posibilitatea achizitionarii unei locuinte eficiente energetic, ceea ce va conduce la costuri mai mici in timp (incalzire iarna, racire vara etc.)

* Are toate informatiile esentiale legate de imobilul pe care il achizitioneaza.

Ce detalii trebuie sa stii despre certificatul de performanta energetica (certificat energetic)?

Exista o serie de lucruri importane, care trebuie sa fie stiute despre certificarea energetica. In primul rand, un astfel de certificat energetic este valabil timp de 10 ani, asadar, odata ce este facut, poate sa fie folosit fara probleme la orice tranzactie in decada urmatoare.

Costul unui certificat de performanta energetica (certificat energetic) nu este mare. Acesta incepe de la doar 130 de lei si creste in functie de dimensiunea spatiului. Cresterea nu este semnificativa, insa. Daca la o garsoniera emiterea acestui act costa aproximativ 130 de lei, la un apartament cu 5 camere ajunge la aproximativ 180 de lei.

Certificarea energetica se obtine de la un auditor energetic atestat. In Romania exista mai multi auditori energetici, care pot sa ateste apartenenta unei cladiri de o anumita clasa de eficienta energetica. Toti auditorii sunt atestati de catre MDRAP, asadar, inainte de a incepe colaborarea cu cineva este bine sa te asiguri ca dispune de acest atestat.

O tranzactie fara certificat energetic poate sa insemne o actiune destul de periculoasa si costisitoare. In cazul lipsei certificatului de performanta energetica la vanzarea-cumpararea sau inchirierea unui imobil, acest document este supus nulitatii relative si poate fi atacat in instanta.

Procesul-verbal incheiat cu ocazia receptiei la terminarea lucrarilor si neinsotit de o copie de certificat energetic este nul de drept.

Informatiile pe care le poti gasi in certificatul energetic sunt urmatoarele:

Clasa de eficienta energetica

Aceasta se noteaza cu litere de la A la G, in functie de performanta. Locuintele care fac parte din clasa de eficienta A sunt cele mai eficiente si ofera cel mai redus consum de energie. De partea cealalta, locuintele din clasa G consuma cel mai mult. In cifre, o locuinta din clasa A genereaza un consum de 125 kWh/m2/an in timp ce o locuinta din clasa G genereaza de 7-8 ori mai mult.

Informatii legate de consumul de energie anual

De regula, blocurile din Romania fac parte din clasa de eficienta C sau D, insa prin diverse lucrari de modernizare aceasta clasa poate sa fie imbunatatita in mod considerabil. Pentru aceasta recomandam intocmirea si a unui audit energetic si punerea in practica a solutiilor cuprinse in acesta.

Un audit energetic nu este acelasi lucru cu un certificat energetic, el reprezinta un pas suplimentar si conform legii nu poate fi intocmit decat de catre auditorii energetici atestati gradul I (cei cu gradul II nu au acest drept).

#audit energetic, #certificat energetic , #Stiri Casa