Cât trebuie să plătească studenții pentru chirie în noul an şcolar. Evoluția prețurilor în cele mai importante orașe universitare STUDIU

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 04:25
516 citiri
Cât trebuie să plătească studenții pentru chirie în noul an şcolar. Evoluția prețurilor în cele mai importante orașe universitare STUDIU
Majoritatea studenților preferă să închirieze locuința pe o perioadă nedeterminată FOTO / Pixabay

În așteptarea noului an universitar, studenţii şi părinţii pot afla care sunt prețurile medii actuale de închiriere pentru una, două și trei camere și evoluția acestora față de aceeași perioadă a anului trecut.

Astfel, uitându-ne la București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, Brașov și Timișoara, se remarcă o efervescență a categoriei de închirieri - "oferta arată o creștere de 9% a numărului de anunțuri nou listate, însă și o epuizare mai rapidă a acestora, timpul de închiriere fiind cu 25% mai mic față de anul trecut.

La nivel național, în luna iulie a acestui an, numărul de anunțuri cu proprietăți de închiriat rămase active pe platforma este cu 6% mai mic decât anul trecut. Ca urmare, și prețurile sunt în creștere – de la majorări moderate în Iași (+4%) la cele semnificative, în Cluj-Napoca (+20%)", se arată în ultima analiză a platformei de anunțuri imobiliare Storia.ro.

Care este oferta ca număr de anunțuri active

Anunțurile active la garsoniere, care sunt cele mai căutate de către studenți, se aflau în scădere cu 18% în marile centre universitare din țară și cu 11% la nivel național, tocmai din cauza faptului că se închiriază într-un timp scurt, în ciuda numărului mare de anunțuri publicate.

"Cele mai mari scăderi s-au observat în Cluj-Napoca, unde, ca efect al dinamismului segmentului, găsim cu 34% mai puține anunțuri active în iulie 2022 comparativ cu iulie 2021, cea mai mare scădere fiind la garsoniere.

Cu mai mult de un sfert a scăzut și numărul anunțurilor active din Sibiu, aici oferta fiind diminuată în special la apartamentele de două camere (-37%) și la cele de trei camere (-36%).

Conform datelor disponibile pe platforma de anunțuri imobiliare, în cele mai importante șase orașe universitare de la noi din țară, singurele creșteri de anul acesta ca număr al anunțurilor active cu locuințe scoase spre închiriere s-au înregistrat la apartamentele de două camere situate în Timișoara (+16%), Iași (+8%), București (+7%) și la apartamentele de trei camere din Timișoara (+13%) și București (+9%)".

Prețurile de închiriere în centrele universitare

Cele mai accesibile garsoniere și apartamente, dintre orașele analizate, sunt scoase la închiriere în Sibiu și Timișoara (de la 200-210 euro/lună pentru o garsonieră la 400 euro/lună pentru un apartament de trei camere).

Cele mai mari prețuri sunt solicitate pen ...citeste mai departe despre "Cât trebuie să plătească studenții pentru chirie în noul an şcolar. Evoluția prețurilor în cele mai importante orașe universitare STUDIU" pe Ziare.com

#chirie, #studenti, #orase, #garsoniera, #locuinta, #centrala termica, #storia ro, #proprietari , #Stiri Casa