BNR critica Prima Casa si spune ca ar trebui ca programul sa fie oprit

Miercuri, 09 August 2017, ora 21:11
1437 citiri
BNR critica Prima Casa si spune ca ar trebui ca programul sa fie oprit
Foto: Arhiva/Ziare.com

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) Valentin Lazea recomanda ca programul Prima Casa sa nu mai continue, pentru ca, sustine el, a avut "un rol modest din punct de vedere social", cei cu venituri reduse neputand oricum sa-l acceseze.

"Din punct de vedere social, programul 'Prima casa' a avut un rol modest. Astfel, analiza caracteristicilor debitorilor dupa venit arata insa o utilizare limitata a programului de catre debitorii cu venituri reduse, similara situatiei existente in cazul creditelor ipotecare standard. Singurul aspect social pe care acest program il asigura este un acces mai mare al persoanelor tinere la achizitionarea unei locuinte, ponderea debitorilor cu varste de pana in 35 de ani fiind mai mare in acest caz", se arata in studiu.

Lazea mai arata ca "programul nu reprezinta decat o forma de transfer a unor sume de bani de la buget catre sectorul privat si nu o forma de crestere a accesabilitatii persoanelor fizice la obtinerea de credite in vederea achizitionarii unei locuinte".

S-au dat credite prin Prima Casa cat 4,5% din PIB. Bancile nu pot sa concureze cu el

Conform analizei economistului-sef al BNR, creditele acordate prin acest program reprezinta o pondere importanta a fluxului nou de credite. In prezent, creditele acordate prin programul Prima casa totalizeaza 33 de miliarde lei, echivalent cu 4,5% din PIB, septembrie 2016, pentru anul 2017 volumul de credite nou-acordate, conform plafonului de garantii aprobat, este de 5 miliarde de lei.

"Continuarea acestui program, in conditiile in care activitatea pietei creditului s-a reluat (si chiar se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare), ridica probleme privind eficienta efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni in mecanismul de piata, bancile nefiind impulsionate in dezvoltarea de produse de creditare ipotecara cu risc redus in conditiile existentei acestui program care asigura un cost semnificativ mai mic datorita garantiei de 50% oferite de catre stat", arata studiul.

Risc la adresa stabilitatii financiare

Lazea sustine ca riscurile la adresa stabilitatii financiare, generate de programul "Prima casa", pe langa caracterul sistemic al acestuia (in prezent acesta reprezinta o treime din creditarea acordata populatiei), sunt determinate de contributia acestuia la cresterea interdependentelor dintre sectorul bancar si cel de stat si a celor dintre ciclul de credit si cel al preturilor ...citeste mai departe despre "BNR critica Prima Casa si spune ca ar trebui ca programul sa fie oprit" pe Ziare.com

#BNR Prima Casa stop, #BNR opreste Prima Casa , #Stiri Casa