Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apartamentele vechi au ajuns sa coste la fel sau chiar mai mult decat cele noi

Apartamentele vechi au ajuns sa coste la fel sau chiar mai mult decat cele noi
Preturile apartamentelor vechi sunt apropiate si, in unele cazuri, chiar mai ridicate decat ale celor construite in ultimii ani, conform unei analize realizate de un portal imobiliar.

Aceasta situatie poate avea mai multe cauze, printre care amplasarea mai putin favorabila a blocurilor noi fata de cele mai vechi (chiar in cadrul acelorasi zone), presiunea exercitata asupra preturilor de numarul mare de locuinte noi disponibile spre vanzare si, nu in ultimul rand, conectarea mai slaba a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pietei (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).

Cluj-Napoca, orasul care ilustreaza cel mai bine aceasta "anomalie" a pietei, este cel care a consemnat in ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuintelor, pretentiile vanzatorilor fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decat ale celor din Capitala, conform datelor Imobiliare.ro.

In Cluj-Napoca, preturile medii solicitate pentru apartamentele vechi sunt mai mari decat cele ale unitatilor locative noi in majoritatea zonelor analizate. In zona de centru, preturile pentru apartamentele construite inainte de 1990 sunt de 1.602 euro/mp, iar al celor noi, de 1.579 euro/mp. Exceptie face doar cartierul Marasti, unde valorile sunt, insa, foarte apropiate - 1.414 euro/mp pentru cele vechi si 1.416 euro/mp pentru cele noi.

In Bucuresti, spre deosebire de Cluj-Napoca, lucrurile sunt ceva mai nuantate. Singurele zone in care preturile apartamentelor vechi sunt propriu-zis mai mari decat ale celor noi sunt cele marginase, respectiv Militari (1.000 euro/mp vechi vs. 900 euro/mp noi) si Berceni (984 vs 956 euro/mp noi), acolo unde noile dezvoltari rezidentiale s-au extins mult spre periferie, generand astfel diferente notabile la capitolul localizare.

In cartierele mai bine cotate, precum Mihai Bravu si Titan, locuintele noi sunt vizibil mai scumpe decat cele vechi. In zonele exclusiviste din nordul Bucurestiului, respectiv Herastrau (1.914 euro/mp vechi vs 2.213 euro/mp noi), Floreasca (1.735 euro/mp vechi vs 2.032 euro/mp noi) si Aviatiei (1.642 euro/mp vechi vs 1.853 euro/mp noi), diferentele intre cele doua categorii de apartamente sunt bine conturate, insa in Baneasa (1.575 euro/mp vechi vs 1.600 euro/mp noi) si Bucurestii Noi (1.222 euro/mp vechi vs 1.250 euro/mp noi) pretentiile proprietarilor sunt foarte apropiate.

Timisoara se distinge de celelalte doua analizate prin plaja restransa in care variaza preturile locuintelor, fie ele vechi sau noi. Cu toat ...citeste mai departe despre "Apartamentele vechi au ajuns sa coste la fel sau chiar mai mult decat cele noi" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1092 ori