Adio, TVA zero la vanzarea de locuinte? Guvernul nu stie inca ce va face

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 12:53
2763 citiri
Adio, TVA zero la vanzarea de locuinte? Guvernul nu stie inca ce va face
Foto: Arhiva Ziare.com

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, ca reprezentantii celor doua domenii vizate de TVA zero, adica tranzactiile imobiliare si de publicitate, nu sunt foarte siguri ca masura este una care ar creste cifra de afaceri.

"Vorbim de diferite cote de TVA, asa cum stiti. Aici exista anumite regulamente si reguli europene, noi ne-am angajat ca vom intreba Comisia Europeana legat de subiectul cotelor diferite de TVA, pentru ca deja avem pe anumite domenii, ar insemna a treia cota diferita de TVA.

Ceea ce este important, impactul, noi putem vorbi ca Guvern de impact bugetar, am asumat ca si impozit zero pe cele doua, pe publicitate si pe tranzactii imobiliare. Industria, in schimb, si actorii, fie ca vorbim de un domeniu sau de altul, nu sunt foarte decisi ca aceasta masura este una care sa duca la cresterea cifrelor de afaceri, a industriei din acest punct de vedere. Asa ca pentru amanunte, pentru decizia de a retrage sau nu, nu e decizia Guvernului, sunt cei care au initiat acest proiect", a spus premierul Sorin Grindeanu.

Reactia vine dupa ce surse politice au declarat ca Executivul ar urma sa renunte la introducerea cotei zero pentru tranzactiile imobiliare.

"Mediul de afaceri a aratat ca aceasta masura mai mult incurca decat ajuta, asa ca este posibil sa se renunte la introducerea cotei zero la tranzactiile imobiliare. In plus trebuie notificata si Comisia Europeana, iar pana acum nu s-a trimis nimic oficial la Bruxelles", au precizat surse guvernamentale.

Citeste si

Capcanele eliminarii TVA la achizitia locuintelorGrindeanu promite TVA zero la toate casele noi. Dragnea vorbise doar de locuintele sociale

In programul de guvernare al PSD se arata ca va fi extinsa cota zero de TVA pentru vanzarea de locuinte, publicitate si pentru inputuri in agricultura, incepand cu 1 martie 2017.

"Mizam pe 50.000 de noi locuri de munca in constructii, si ca urmare a propunerii noastre de eliminare a TVA-ului pentru vanzarea de locuinte si a impozitului pe transferul proprietatii cu valoare mai mica de 100.000 de euro", se arata in acest document.

Alexandra Smedoiu de la PwC Romania a explicat de ce mediul de afaceri s-a opus introducerii acestei masuri: "Pe dezvoltatori nu-i ajuta aceasta decizie. S-au temut ca introducerea cotei zero de TVA vine cu obligatii suplimentare. Masura pare benefica pentru cel care cumpara, dar nu si pentru cel care vinde fiindca nu isi poate deduce TVA-ul de la materialele de constructii.

Asa ca mai mult ii incurca pe ...citeste mai departe despre "Adio, TVA zero la vanzarea de locuinte? Guvernul nu stie inca ce va face" pe Ziare.com

#TVA zero vanzare locuinte, #TVA tranzactii imobiliare , #Stiri Casa