Acoperișul s-a deteriorat. Poate fi reparat sau trebuie înlocuit?

Miercuri, 29 Septembrie 2021, ora 16:43
642 citiri
Acoperișul s-a deteriorat. Poate fi reparat sau trebuie înlocuit?
acoperis FOTO: freepik.com

Orice lucrare realizată de personal autorizat beneficiază de o anumită perioadă de garanţie. În cazul acoperişului, aceasta poate avea o durată de până la 25 de ani. Totuși, de-a lungul acestei perioade pot apărea diferite semne că urmează să apară o deteriorare a sistemului de învelitoare, fie din punct de vedere estetic, fie funcţional. În acest caz, proprietarii locuințelor pot apela la serviciile unei firme de reparații acoperișuri în București, care va identifica imediat problema și o poate rezolva într-un timp scurt și eficient. Dacă nu se acordă importanță acestor semne, deteriorările se pot accentua sub influența factorilor meteo într-un timp alert, ducând la imposibilitatea reparării acoperișului, singura soluție fiind înlocuirea sa. Bineînțeles, față de lucrările de întreținere sau reparație, înlocuirea unui acoperiș este mult mai costisitoare.

Care sunt semnele că acoperișul se deteriorează?

Chiar și în condiţiile în care este verificat periodic, exista posibilitatea să apară unele semne mai greu de depistat care pot afecta starea acoperişului. Prin urmare, observarea acestora se va face după ce apar infiltraţii de apă. Acestea apar, în general, în zonele în care au fost îmbinate panourile sau unde au fost montate diferitele accesorii, cum ar fi coamele, sau pe lângă şuruburi. În acest caz, semnele care anunță că acoperișul este deteriorat pot fi următoarele:

  • apare igrasie în camerele de la etajul superior, pe tavan sau pe pereți ori chiar începe să cadă tencuiala;
  • umiditatea din interiorul locuinţei este mai mare, astfel că încep să apară condensul pe geamuri și igrasia pe pereți;
  • costurile necesare pentru încălzirea locuinţei încep să crească;
  • în interiorul casei este un miros specific, neplăcut, de umezeală.

Care sunt factorii care duc la deteriorarea acoperişului?

Există doi factori principali care influențează durabilitatea unui acoperiș și de care, în mod direct sau indirect, este responsabil și proprietatul imobilului. Acestea sunt calitatea materialelor utilizate pentru acoperirea clădirii și calitatea serviciilor de montaj, care ar trebui să fie în concordanță cu prețul acestora.

Astfel că, dacă proprietarul a optat pentru învelitori mai ieftine, durata de viață a acestora este mai mică decât în cazul unor materiale mai scumpe și de o calitate mai înaltă. În plus, echipa de specialişti care s-a ocupat de montarea învelitorilor și a tuturor celorlalte accesorii trebuie să fie una profesionistă, care să aibă competențele necesare acestei activități.

Pe lângă toate acestea, mai sunt și alți factori care pot duce la deteriorarea

  • acoperişului, aceștia fiind:
  • un proiect al acoperișului realizat greșit;
  • cât de vechi este acoperișul;
  • apariţia infiltraţiilor, de regulă pe la şuruburile de prindere;
  • acțiunea unor fenomene meteo extreme, care au contribuit la deteriorarea acoperişului, ca de exemplu smulgerea unor învelitori sau distrugerea unor părți ale acestuia;
  • zgârierea învelitorilor, fie de către păsări, fie de uneltele utilizate pentru curăţirea acoperişului, determinând astfel apariţia ruginei;
  • realizarea unei izolaţii termice incorecte, determinând astfel apariţia unor alte probleme, cum ar fi condensul.

În concluzie, este foarte important să se aleagă învelitori de calitate, precum și să se inspecteze periodic acoperișul, astfel încât orice deteriorare să poate fi rezolvată din timp, înainte de a duce la apariţia unor probleme mai grave.

#acoperis, #acoperis deteriorat, #reparatii acoperis , #Stiri Casa