Ai planuri de reamenajare? Cateva motive sa alegi un designer

Sambata, 17 August 2013, ora 00:00
9671 citiri
Ai planuri de reamenajare? Cateva motive sa alegi un designer

Daca doresti sa-ti amenajezi casa, programeaza-ti o intalnire cu un designer. Este posibil sa descoperi foarte multe lucruri noi si interesante, care ti se potrivesc mai bine decat ti-ai fi inchipuit.

Cu toate acestea, nu uita un aspect: comunicarea eficienta este una dintre conditiile esentiale pentru a obtine cel mai bun rezultat in tot ceea ce faci, inclusiv atunci cand iti alegi designerul pentru casa ta.

Inainte de a te opri la un specialist, e bine sa ai mai multe optiuni, pentru ca rareori te intalnesti din prima cu o persoana cu care sa si rezonezi. Mai departe, cu o comunicare sanatoasa si deschidere din partea ambelor parti, rezultatul va fi unul spectaculos.

"Clientul in general are mai multe idei. Un profesionist il ajuta sa le puna in ordine, sa inteleaga spatiul de care dispune si sa obtina maximul de functionalitate.

Rezultatul este un spatiu echilibrat, amenajat cu stil, iar consultanta in privinta amenajarii il ajuta sa lucreze direct cu distribuitorii, sa faca exact investitiile de care are nevoie fara a cheltui bani pe materiale nepotrivite", este de parere Alexandra Avram, designer de spatii interioare.

In ceea ce priveste costurile, acestea se calculeaza pe metru patrat, in functie de complexitatea lucrarii si de dorintele tale.

"De exemplu, un proiect de amenajare moderna porneste de la 12 euro pe metru patrat, o amenajare clasica de la 15 euro pe metru patrat, iar in cazul in care se doreste consultanta se poate calcula per proiect sau pe ora", explica specialistul.

Care sunt tendintele in design interior anul acesta?

In ultimii ani stilul vintage a reaparut in tendinte, reconstruit si combinat cu stilul industrial. Dar acestea sunt doar directii, spune Alexandra Avram.

"Tendintele isi au aportul lor, dar primeaza dorintele clientului si spatiul de care dispune. Nu ne ferim de niciun stil, indiferent de spatiul disponibil. Totusi, cel mai important ramane echilibrul dintre estetic si functional.

Spatiul trebuie reinteles si reamenajat astfel incat sa reflecte personalitatea locatarului, sa devina un spatiu in care sa el se simte 'acasa'. Eu personal ma inspir foarte mult din natura, din texturi, si din oameni", completeaza aceasta.

Care sunt etapele prin care treci pana sa ai o "casa noua"

Primul pas este discutia pentru a determina care sunt dorintele tale, scopul in care este folosit spatiul, daca este o locuinta pentru o familie, daca ai copii sau iti doresti, si chiar care sunt hobby-urile voastre, sustine specialistul.

"Intre client, designer si spatiu trebuie sa se lege o prietenie, sa se inteleaga reciproc si sa se ajunga la un numitor comun. Eu ii intreb intotdeauna ce le place si le arat diferite poze pentru a-mi da seama catre care stil se simt mai apropiati. Este important sa lasi clientul sa te ghideze inspre ceea ce isi doreste, dar in acelasi timp sa ii atragi atentia catre ce este potrivit pentru spatiu si functionalitate", completeaza acesta.

"Dupa primele discutii stabilim impreuna nevoile si se incheie un contract de colaborare si realizare", spune designerul.

Urmeaza primele masuratori, realizarea in 2D a spatiului prin reprezentarea in plan a pozitiei mobilierului si a zonelor. Abia dupa realizarea planului 2D, se realizeaza planul 3D in care se pot vedea culori, texturi, volume si finisaje. Vei continua cu cote de executie, realizarea bugetului de materiale si comanda, abia apoi realizarea propriu-zisa, "santierul".

Cum ne asiguram ca designerul a inteles exact ce ne dorim

Pe parcursul proiectului, in toate cele trei etape majore - planul 2D, 3D si alegerea materialelor-, trebuie neaparat sa te intalnesti cu designerul pentru a discuta eventuale modificari.

Nu se trece la urmatorul pas pana cand varianta finala este reprezentarea viziunii comune a partilor, subliniaza Alexandra Avram.

Tot mai multi oameni apeleaza la un astfel de "ajutor"

"Din fericire si in tara noastra design-ul interior incepe sa fie apreciat la adevarata valoare. Chiar daca pana nu demult se contactau profesionisti doar in cazul spatiilor comerciale sau publice, acum tot mai multe spatii private beneficiaza de 'atingerea unui specialist'.

Majoritatea persoanelor aleg designe-ul in functie de recomandari sau portofoliu, dar ceea ce ma bucura este ca acum se intelege importanta acestui aspect in amenajarea casei", spune Alexandra Avram.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#design interior Alexandra Avram, #design interior locuinta, #designer interior amenajare , #Designer interior