Romanii sunt inca fideli constructiei de case traditionale

Luni, 17 Decembrie 2007, ora 09:47
4307 citiri
Romanii sunt inca fideli constructiei de case traditionale

Piata romaneasca abunda in oferte de case din lemn sau din elemente prefabricate. Cu toate acestea, romanii sunt fideli in continuare sistemului traditional. Constructorii cred insa ca viitorul este al noilor tehnologii, care au avantaje precum pretul mai mic sau durata de executie redusa.
Solutiile alternative la locuintele clasice au de partea lor avantajul pretului redus si al duratei mai mici de executie a lucrarilor.

Tineti minte povestea celor trei porcusori care si-au facut trei case din materiale diferite? Cele de paie si din bete de chibrit au cazut la prima suflare a lupului cel rau, dar cea de caramida a rezistat. Azi lucrurile au evoluat, materialele de constructie s-au diversificat. Au aparut si alte cerinte, printre care si indeplinirea unui coeficient termic corespunzator.

Pretul, principalul inconvenient al caselor traditionale

Pentru constructia la rosu a unei case traditionale este nevoie de o echipa numeroasa si variata din punct de vedere al calificarii. O intreaga armata de dulgheri, fierari-betonisti, zidari si muncitori necalificati incarca nota finala de plata. Costurile cu manopera ajung in jurul a 15% din pretul total al lucrarii.

Exista si mici trucuri de diminuare a costurilor. Echipa poate fi micsorata prin eliminarea din santier a operatiunilor care nu sunt strict necesare. De pilda, fasonarea fierului diverselor tipuri de armaturi poate fi facuta din depozit.

Astfel, este nevoie de doar doi fierari in santier, care sa monteze elementele deja taiate la dimensiune. Pretul la kilogram al fierului fasonat este mai mare decat daca el este adus in santier la bare sau colaci, dar economiile rezultate din micsorarea echipei acopera pierderile.

La fel se poate proceda si cu materialul lemnos. De pilda, in locul cofrajelor clasice de scandura pot fi inchiriate cele moderne, tip Doka, care necesita o forta de munca de asemenea redusa. De altfel, materialele folosite in construirea unei case traditionale - betonul, fierul, caramizile - sunt principalul motiv pentru care pretul unei astfel de constructii este mai ridicat decat al celorlalte tipuri de case. Spre exemplu, firma Neoconstruct percepe 2.090 de lei pe metrul patrat construit de casa traditionala finisata si izolata la interior si exterior.

Aceeasi firma are tariful de 1.690 lei pe metrul patrat pentru casele de lemn si 1.890 lei pe metrul patrat pentru vilele combinate zidarie-lemn, in aceleasi conditii de finisare. In afara de pretul piperat, o casa traditionala are si dezavantajul duratei de executie, care poate ajunge si la doi ani, in functie de complexitatea proiectului.

Patru oameni, trei luni, o casa

Un metru patrat de casa finlandeza Jukkatalo, adus in Romania de Valtec Domus, costa 600 euro. Costurile cu manopera sunt mult reduse, datorita elementelor prefabricate in Finlanda din care este construita vila. Astfel,o echipa de patru oameni este suficienta pentru a asambla si finisa constructia intr-o luna.

Constructorul da termen de trei luni de la data obtinerii autorizatiei, si asta pentru ca importul din Finlanda dureaza doua luni. Betonul este folosit si aici, de asemenea sub forma de elemente prefabricate, dar numai la fundatie. Un avantaj este ca fundatia poate fi executata si pe vreme de iarna, cu temperaturi sub 0 grade Celsius, lucru care la constructiile clasice se poate obtine numai dupa aditivarea betonului la statie.

De altfel, materialele de constructie la casele finlandeze, in preponderenta elemente prefabricate din lemn, contribuie si ele, prin costul lor mai mic decat al betonului sau caramizilor, la un cost final convenabil pentru client. Mai mult, acest pret include si electrocasnicele din bucatarie, dar si finisajele interioare, precum incalzirea prin pardoseala, gresia, faianta sau parchetul.

In interiorul peretelui prefabricat se afla vata minerala de densitate mare, in timp ce la exterior si interior izolatia este asigurata de cate o folie de polietilena. In plus, peretii interiori sunt finisati cu rigips.

"Izolatia termica pefecta este esentiala, pentru ca aceste elemente se fabrica si sunt folosite in Finlanda, o tara friguroasa", spune Narcis Somesfalean, presedinte la Valtec Domus, care ii invita pe cei ce doresc sa locuiasca o perioada, in mod gratuit, intr-o casa show-room situata in Cluj-Napoca.

Romanii, reticenti fata de casele din lemn

Amatorii de casa noua prefera de multe ori betonul si zidaria in detrimentul lemnului. Asta, desi preturile caselor de lemn sunt mai mici decat ale variantei traditionale. Constructorii de case din lemn pe sistem "american", "Ossature Bois" sau "Holzrahmenbau" lucreaza la preturi cu 30-40% mai mici decat ale constructorilor care folosesc solutii clasice.

Ofertele sunt variate. Ele incep de la 250-350 de euro pe metrul patrat construit cu finisaje si acoperis, dar fara fundatie, instalatii electrice si sanitare si pot ajunge pana la aproximativ 500 de euro pentru o locuinta izolata la exterior si la interior, cu finisaje si acoperita cu tigla metalica.

Cei care vand astfel de case spun ca romanii au prejudecati fata de casele din lemn, desi ele sunt ecologice si eficiente termic (lemnul are un coeficient termic de trei ori mai mic decat al caramizii). Asta inseamna ca pierderile termice dinspre interior catre exterior ale unei case de lemn neizolate sunt mai mici decat in cazul unei constructii din caramida clasica, de asemenea neizolata.

Sorin Coler, directorul firmei de constructii Neoconstruct, considera ca neincrederea va persista inca multi ani, dar crede ca viitorul apartine constructiilor din lemn. "Eu voi recomanda clientilor o casa pe structura de lemn, desi noi executam si case din zidarie sau combinate.

Consider ca exista multiple avantaje: costul scazut, timpul redus de executie, costuri reduse de intretinere, si nu in ultimul rand energiile pozitive generate asupra omului prin faptul ca acesta traieste intr-un mediu natural, ecologic."

Sistemul Amvic, economii de 5.000 de euro

O alta varianta, care pune accentul pe dimensiunea ecologica, dar si pe un cost scazut, are la baza o tehnologie de tip lego. Forta de munca necesara ridicarii unei astfel de case, in sistem Amvic, din diafragme de beton turnate in cofraje de polistiren, este la jumatatea uneia similare, construita dupa metode traditionale. Astfel, costul unui metru patrat construit incepe de la 500 de euro, cu finisaje de nivel mediu incluse.

Aceasta tehnologie determina si o durata de constructie scazuta, cuprinsa intre o luna si trei luni. Marin Crutescu, directorul companiei Amvic, spune ca, in conditiile acelorasi coeficiente termice si suprafate, economiile rezultate din construirea unei astfel de case fata de o constructie clasica sunt cuprinse intre 5.000 si 8.000 de euro.

"Economiile rezulta din structura care nu mai necesita stalpi si centuri, din inlocuirea cofrajelor de lemn cu sistemul de cofraje din polistiren si din micsorarea preturilor la finisaje, datorita peretilor foarte drepti. In plus, acest tip de casa este prietenos fata de mediu, prin consumul redus de combustibil necesar incalzirii, dar si prin faptul ca se salveaza materialul lemnos necesar in varianta clasica", mai afirma Crutescu.

Conform constructorului, un alt avantaj al acestui sistem este si o economie importanta la factura de energie. Datorita izolatiei termice foarte performante, costurile pot fi diminuate cu pana la 50%.

Polistirenul, cel mai bun izolator termic

Constructorii de pe piata romaneasca apeleaza la solutii precum lemnul, betonul-armat, caramida, separat sau in combinatii. Se pot construi case exclusiv din lemn, din beton-armat in cofraje de polistiren, din zidarie sau combinand aceste elemente.

Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), spune ca materialele folosite pentru ridicarea unei constructii la rosu sunt asemanatoare din punct de vedere al durabilitatii. Nu acelasi lucru se poate spune si depre izolatia termica a diferitelor tipuri de locuinte. "La fel cum preferati friptura de porc, vaca sau pui, tot asa si in constructii, fiecare alege tipul de casa care-i place mai mult.

Materialele existente astazi pot fi utilizate cu aproximativ aceleasi rezultate. Din punct de vedere termic, este clar ca termoizolantele din materiale plastice, precum polistirenul, sunt cele mai eficiente", spune el.
Lucrurile au evoluat mult fata de perioada de dinainte de 1989, cand specialistii statului centralizat acreditau ideea ca materialele plastice, din care se fac principalele termoizolatoare eficiente, ar trebui folosite exclusiv in industria farmaceutica.

Incepand din anul 2009, nicio constructie nu va mai putea fi vanduta daca nu va avea un certificat energetic, care va lua in considerare, printre alti parametri, si pierderile de energie termica. Iar polistirenul este cel mai folosit material termoizolator.

Toate constructiile, indiferent ca sunt facute din beton, caramida sau lemn, sunt izolate termic. Astfel, la exteriorul caselor traditionale, polistirenul se monteaza peste un strat de tencuiala cu grosimea de doi centimetri, aplicat pe zidurile de caramida.

La fel se procedeaza si la casele de lemn, cu mentiunea ca in acest caz montajul polistirenului se face direct pe peretele exterior. De altfel, cofrajele din polistiren au inceput sa fie tot mai des folosite si pe piata romaneasca. In interiorul lor se toarna peretii casei, din beton-armat, si astfel izolatia termica este deja facuta.

Evenimentul Zilei

Bloombiz.ro Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.