Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cum puteți obține un certificat energetic pentru locuința dumneavoastră?

Cum puteți obține un certificat energetic pentru locuința dumneavoastră?


Vreți să vindeți/închiriați sau să renovați major un apartament sau un imobil și ați aflat că este necesar să aveți și un act numit certificat energetic (certificat de performanță energetică)? Sau poate este necesar acest document pentru o clădire nou construită, pentru a-i putea face recepția la terminarea lucrărilor?

Indiferent de motivul pentru care vă este necesar, informațiile de mai jos vă sunt, cred eu, utile.

Ce este un certificat energetic pentru clădiri?

Un certificat energetic pentru clădiri este un act care ne arată cât de performant din punct de vedere energetic este acel imobil sau o parte din acesta (numită o unitate de clădire).

O unitate de clădire este o parte a unei clădiri ce se poate utiliza în mod separat (un apartament, de exemplu).

Performanța energetică este energia calculată conform unei metodologiei specifice pentru a răspunde necesităților legate de utilizarea normală a clădirii, necesități care includ în principal:

  • încălzirea;
  • prepararea apei calde menajere;
  • răcirea;
  • ventilarea;
  • iluminatul.

Cine poate emite un certificat energetic pentru imobile?

Auditorii energetici atestați de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației sunt singurii care au dreptul să elibereze acest act (contra cost).

Cei care trebuie să îl solicite sunt proprietarii, respectiv administratorii sau investitorii clădirii sau unității de clădire, după caz.

Dacă este un imobil rezidențial (casă sau bloc de apartamente /apartament), puteți să vă adresați atât auditorilor de gradul I, cât și celor cu gradul profesional II.

Pentru celelalte categorii de imobile doar auditorii cu gradul I (cel mai înalt) pot emite acest act.

Cum puteți obține un certificat energetic ieftin și rapid?

Este simplu, contactați un auditor energetic având un grad profesional potrivit tipului imobilului dumneavoastră, agreați cu acesta suma pe care trebuie să o plătiți și termenul în care va emite documentul.

Specialistul atestat va avea nevoie de copiile după câteva acte ale imobilului și va trebui să facă o vizită la clădire pentru a o studia.

Pe baza informațiilor obținute din actele construcției și din măsurătorile și observațiile de pe teren, auditorul va face o serie de calcule și vă va emite actul solicitat.

Care este valabilitatea certificatului energetic?

Certificatul de performanță energetică este valabil timp de 10 ani de la data eliberării înscrisă în certificat, cu excepția situației în care, pentru clădirea sau unitatea de clădire la care există certificat în valabilitate, se efectuează lucrări de renovare majoră care îi modifică consumurile energetice.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 192 ori