Racoreste-ti curtea cu apa curgatoare, in diferite forme

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 00:00
11134 citiri
Racoreste-ti curtea cu apa curgatoare, in diferite forme
Foto: digsdigs.com

Daca iti doresti o fantana arteziana in curte, atunci trebuie sa cunosti tot ce presupune o astfel de investitie. In plus producatorii vin si cu alte propuneri: anul acesta se poarta cascadele de gradina, peretele "deco" sau perdelele de apa.

Oamenii comanda cascade de gradina pentru ca sunetul apei este unul linistitor in comparatie cu sunetul creat de o fantana arteziana, spune chiar unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata.

Mai mult, s-a lansat "Deco wall", un perete special cu semineu electric cu telecomanda, televizor si cascade cu telecomanda.

Fiecare abordare pentru apa curgatoare la tine in curte, insa, presupune cateva conditii prielnice si, desigur, atentie din partea ta pentru intretinere.

Cascada in curte

Foto: Saga Concept

Cascadele de gradina din roca artificiala le inlocuiesc pe cele din roca naturala anul acesta, puncteaza Vlad Mureseanu, directorul tehnic al companiei producatoare de fantani si cascade Saga Concept.

"Cascadele de gradina din roca artificiala au inlocuit cascadele clasice din piatra datorita faptului ca nu au imbinarile inestetice ale unei cascade de piatra si se pot executa in orice forma", spune Mureseanu, dand exemplu cascadei ce imita roca si a celei care imita trunchiul de copac.

"Compania noastra este producatoare de cascade cu aspect de roca naturala. Aceasta gama se adreseaza persoanelor fizice ce investesc in gradina lor considerand-o o a doua casa (deoarece isi petrec timpul liber in gradina) dar si ballroom-urilor, teraselor si restaurantelor", continua acesta.

Cascadele sunt prefabricate dar se pot executa si la comanda, dupa specificatiile clientului, sustine producatorul. Montajul este simplu, continua acesta: "Amplasarea cascadei la locul dorit si acces la curent electric pentru alimentarea pompei care recircula apa si eventual a luminilor submersibile sau a unui generator de ceata. Avantajul acestor cascade este ca se pot muta daca se doreste reamenajarea curtii. Cele prefabricate se pot cumpara online iar cele executate dupa specificatiile beneficiarului se comanda in urma unei discutii cu proprietarul ", subliniaza acesta.

Totusi, pentru cascade iti trebuie o curte destul de mare, spune Marius Vasile, proprietarul Blue Spark Systems, un alt producator de fantani decorative, intrucat cascada are nevoie si de spatiu pentru apa care curge.

In ceea ce priveste pretul, cascada din poza costa 599 de euro.

Perdea de apa

Foto: otto-art.ro

Perdelele de apa nu sunt doar pentru evenimente, sustine Marius Vasile, ele sunt si pentru interior, dar si pentru curtea personala si pot fi cat de inalte iti doresti.

"Singura problema, in curte, ar fi ca o perdea in aer liber depinde foarte mult de vant. Trebuie sa fie intr-o zona ferita", subliniaza acesta.

"O perdea simpla costa 2.000 de euro metrul (calculat pe orizontala, nu pe verticala), iar o perdea cu text ("imprimat" cu lumini) porneste de la 10.000 de euro metrul", explica acesta.

Deco wall

Foto: Saga Concept

"Deco wall" este un concept nou in Romania, explica reprezentantul Saga Concept.

"Este un produs nou pe piata din Romania si suntem in curs de lansare; asa cum sugereaza numele, este vorba despre un perete decorativ ce contine cascade, placi de roca artificiala in diferite culori si texturi dar si plante. Constituie o decoratiune moderna ce se poate amplasa atat la interior cat si la exterior. Am lansat o aplicatie speciala pentru acest produs: un configurator prin care clientul isi poate alege dimensiunea peretului si isi poate adauga placile de imitatie de roca, creandu-si design-ul dupa preferinte", explica Vlad Mureseanu.

Peretele decorativ este format din noua elemente dintre care un semineu electric cu telecomanda si doua cascade cu telecomanda. Pretul acestui perete este de 6000 lei si nu include lumini. Preturile variaza in functie de marime, de numarul de cascade si de alte accesorii ce se pot incadra: semineu, televizor insa acestea din urma se pot monta numai daca peretele va fi amplasat pe terasa acoperita a gradinii.

Daca esti interesat, producatorii te invita la o discutie, in urma careia poti plasa comanda

Fantanile arteziene

Foto: Saga Concept

Nu in ultimul rand, iti poti comanda o fantana arteziana, in functie de bazinul si de locul in care trebuie amplasate.

"Montajul necesita deplasarea unei echipe specializate", subliniaza Vlad Mureseanu. "Partile componente ale unei astfel de fantani sunt din inox rezistent la coroziune. Pompele pe care le folosim sunt din gama profesionala. Pentru fiecare joc de apa se calculeaza debitele si alimentarile cu apa necesare. Deasemenea , se instaleaza un programator orar pentru pompe si lumini care comanda pornirea sau oprirea automata a pompelor dar si a luminilor la orele preferate de client. Aceste fantani necesita o intretienere periodica", spune acesta.

Despre intretinere vorbeste si Marius Vasile, proprietarul Blue Spark Systems. "Daca nu ii faci intretinerea regulat apa se va murdari si se va umple de alge. Trebuie clorinata, trebuie sa-i dai si algicid. Exista si varianta de a cumpara o statie de clorniare, pentru 5.000 de euro. De asemenea, fantana se matura, se aspira si trebui golita pana in noiembrie", spune acesta, explicand ca inghetarea va genera crapaturi la nivelul conductelor.

Singura situatie in care nu trebuie sa iti faci griji este aceea in care fantana are pompa submersibila ce se poate scoate. "Ideal ar fi sa fie acoperita", recunoaste, insa, specialistul.

Pretul pentru o fantana arteziana simpla este de aproximativ 250 de euro metrul patrat, iar daca iti doresti pompe profesionale, pretul lor porneste de la 600 de euro.

Vlad Muresan adauga faptul ca in functie de specificul fiecarei locatii, amenajarile pot fi rustice sau moderne, dand exemplul arcadelor din fibra de sticla realizata la comanda pentru un restaurant si solicitat ulterior chiar si de persoane fizice.

"Nu consideram fantanile arteziene o amenajare de lux a unei curti deoarece fiecare curte se amenajeaza in functie de specificul gradinii. Fantanile arteziene se amplaseaza de obicei in curtea din fata pentru aspect, nu pentru relaxare ( avand multe jeturi de apa, acestea sunt mai zgomotoase decat cascadele)", spune acesta.

#fantana arteziana curte, #deco wall, #perete apa, #cascada artificiala curte , #Case vile