Afla cum sa alegi vasul de expansiune potrivit nevoilor tale

Luni, 25 Septembrie 2017, ora 17:37
8273 citiri
Afla cum sa alegi vasul de expansiune potrivit nevoilor tale

Vasul de expansiune este folosit la scara larga in toate sistemele de alimentare cu apa sau de incalzire (centrale termice, cazane pe lemne), dar si in sistemele solare.

Simplu spus, este un rezervor mic ce ne protejeaza instalatia sanitara si de incalzire impotriva socului de presiune si de expansiunea termica.

Durabilitatea in timp si functionarea fara sursa externa de energie o fac sa fie cea mai des utilizata metoda de mentinere a presiunii.

Tipuri de vase de expansiune:

Vase de expansiune cu sistem deschis

Considerate cele mai sigure sisteme de incalzire, vasele de expansiune cu sisteme deschise elimina riscul de acumulare a presiunii in instalatie. Acest tip de sistem de incalzire nu lucreaza sub presiune. Pentru o buna functionare a vasului de expansiune, acesta trebuie montat la o inaltime minima de 1.5 m fata de inaltimea instalatiei. De asemenea, trebuie retinut ca vasul de expansiune trebuie protejat impotriva inghetului.

Vase de expansiune cu sistem inchis

Pe de alta parte, vasele de expansiune inchise lucreaza sub presiune. Acest sistem nu comunica cu exteriorul, iar toate componentele sale se pot monta in spatele cazanului sau, dupa caz, a termofocarului ori a termosemineului. Fata de vasele de expansiune cu sistem deschis, acestea necesita sisteme de siguranta suplimentare in scopul prevenirii acumularilor de presiune din instalatie.

De asemenea, in functie de aplicabilitatea lor, vasele de expansiune pot fi verticale sau orizontale. In cazul in care este necesara prinderea de un perete, aveti nevoie de un chit de accesorii pentru a eficientiza proce sul de montare, cum ar fi consola de perete pentru vasul de expansiune complet echipata.

Principiul de functionare

Precum multe alte materiale, apa se extinde atunci cand este incalzita. In cazul in care nu aveti un vas de expansiune in sistemul termic, presiunea apei ar putea creste foarte mult atunci cand vine de la o centrala termica sau de la o alta sursa de incalzire. Acesta presiune poate provoca o constrangere asupra componentelor din sistem. Astfel, apa circula mai greu si poate duce la explozii de apa sau abur supraincalzit.

Vasul de expansiune actioneaza ca o perna de aer sau ca un amortizor. Rezervorul este impartit in doua parti de o membrana de cauciuc din care o parte este umpluta cu apa din sistem, iar cealalta este umpluta cu aer. In timpul incalzirii apei, aceasta isi mareste volumul, iar excesul astfel rezultat intra in vas si comprima perna de aer prin intermediul membranei de cauciuc.

Alegea vasului de expansiune in functie de marime

Inainte sa cumparati un vas de expansiune, trebuie sa aflati care este capacitatea solicitata de sistemul dumneavoastra. Decizia trebuie sa se bazeze pe doi factori. In primul rand, trebuie sa aflati care este capacitatea incalzitorului dumneavoastra de apa calda sau a cazanului (puteti afla aceste informatii de pe eticheta de fabricare a cazanului dumneavoastra).

In al doilea rand, trebuie sa va informati care este presiunea apei din sistemul de conducte a casei in care locuiti (aceste informatii pot fi obtinute prin atasarea unui indicator mic la orice robinet sau prin apelarea la compania locala de alimentare cu apa).

Daca rezervorul de expansiune pe care il cumparati este mai mic decat ceea ce cere sistemul dumneavoastra, presiunea excesiva a apei calde expandate va provoca descarcarea supapei.

Pe de alta parte, nu reprezinta o problema sa aveti un rezervor de expansiune mai mare decat ceea ce cere sistemul dumeavoastra. De fapt, daca nu sunteti sigur ca rezervorul dumneavoastra de expansiune va putea sa gazduiasca in siguranta sistemul, este o practica obisnuita sa alegeti un rezervor de expansiune cu o dimensiune mai mare decat dimensiunea necesara. Pentru vase de expansiune cu capacitati de la 8 la 1.000 litri accesati site-ul distribuitorului de vase de expansiune Maricon.ro.

Recomandari

Pentru siguranta dumneavoastra si a familiei, experitii va recomanda sa luati in considerare calitatea materialelor care sunt folosite la producerea vaselor de expansiune, dar si perioada de garantie a produselor, care trebuie sa fie cat mai indelungata pentru evitarea costurilor ulterioare.

Pentru detalii suplimentare legate de vasele de expansiune, puteti accesa site-uri de profil, precum Maricon.ro. Aici veti descoperi o gama completa de vase de expansiune, hidrofoare, pompe submerisibile si multe alte produse furnizate de producatori de varf ai pietei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vas expansiune, #pompe submersibile , #Case vile