Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

(P)

3 parametri dupa care se alege un bec cu led

3 parametri dupa care se alege un bec cu led


Cele mai importante criteriile de achizitie a unei surse de lumina cu leduri sunt:

  • temperatura culorii luminii furnizate;
  • fluxul luminos;
  • intensitatea luminoasa.

1. Temperaturii culorii luminii provenite de la o sursa cu led

Se tot vorbeste de temperatura culorii cand vorbim de vopsele, dar si de diversele corpuri de iluminat cu leduri.

Daca avem un obiect alb care este iluminat de un bec, iar acesta arata inca alb, atunci sursa de lumina artificiala are o buna redare a culorilor. Daca acelasi obiect ne apare cu o culoare departe de cea reala, respectivul bec este de proasta calitate, deoarece distorsioneaza culorile obiectelor pe care le lumineaza.

Redarea culorilor este exprimata in procente. La 100% exista randarea maxima a culorii (este precum aceea fumizata de lumina solare) . Daca ne referim la sursele de lumina artificiala, becurile cu led actuale au cea mai buna redare a culorilor. Acest coeficient poate ca sa ajunga pana la 95%.

Se stie ca luminile furnizate de leduri pot sa fie de diverse culori, mai exact sa aiba diverse tonuri.

Pentru multi este bizar faptul tonul se masoara in grade Kelvin, nu in unitati legate de culoare.

Explicatia acestui fapt este simpla: becurile incandescente emiteau lumina deoarece filamentele lor de tungsten se incalzeau pana la o anumita temperatura. Iar culoarea lor se modifica.

Se intampla la fel ca intr-o turnatorie unde se topeste otelul.

Filamentele nu se topeau, doar isi schimbau culoarea pe care o aveau in functie de temperatura. S-a creat astfel o scala de valori Kelvin.

Astfel, la 2000k culoarea devenea rosie si la 6500k culoarea era albastra.

Acum tehnologia a reusit sa selecteze nuantele si sa ofere posibilitatea de a alege diverse becuri cu led ce furnizeaza o lumina calda, neutra sau rece, dupa dorinta.

In specificatiile tehnice ale fiecarui produs de acest gen gasim aceste indicatii.

Becurile cu led care au lumina calda sunt pana la 3000k, cele cu lumina neutra intre 3000k si 5500k, iar cele cu lumina rece au peste 5500k.

Pentru locuintele particulare, cea mai buna temperatura a unui bec cu led ar trebui sa fie de 3000k, considera cei din domeniu.

Alaturi de temperatura, mai trebuie sa fie luati in considerare doi parametri: fluxul luminos si intensitatea luminii unui bec cu leduri.

2. Fluxul luminos al unei surse cu led

Fluxul luminos determina cat de multa lumina emite o sursa de lumina in toate directiile si se masoara in lumeni.

Acest parametru se refera la raspandirea luminii omnidirectional (in toate directiile), in timp ce intensitatea luminii indica o directie precisa a acestei lumini.

3. Intensitatea luminii provenind de la o sursa cu led

Intensitatea luminoasa prezinta un interes deosebit in cazul acelor surse de iluminat care au un flux luminos foarte directionat, precum spoturile. In aceste dispozitive, tot fluxul este trimis intr-o directie precisa, unidirectional, sub forma unui fascicul luminos, de obicei cu un unghi de deschidere care variaza in functie de model

Intr-o ecuatie simpla, putem spune ca intensitatea luminoasa este egala cu fluxul luminos care actioneaza pe o anume suprafata.

In functie de necesitati, puteti alege online, din magazinul Eglo Romania, cele mai bune becuri cu led de care aveti nevoie pentru iluminarea locuintei dvs.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 387 ori
Citeste mai multe desprecorpuri iluminat becuri led