Un nou trend arhitectural: "casa pe verticala"

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 18:37
2546 citiri
Un nou trend arhitectural: "casa pe verticala"

Un nou design in materie de locuinte se profileaza la orizont: casele care exploreaza spatiul pe verticala.

The Wall Street Journal prezinta un prototip reprezentativ al unei case cu un astfel de design, din San Francisco.

Cladirea, finalizata in 2007 este estimata la o valoare de 3 milioane de dolari. Ea este spatioasa, invelita cu metal, cu o inaltime de 50 de metri si se afla in zona periferica a San Francisco, o zona care nu mai e demult un cartier gri si urat ci sediul unor firme precum Twitter sau Zynga si plina de baruri si constructii elegante.

Ferestre tip-cutie si fatada casei o fac sa semene cu o cetate. In plus, cladirea este realizata din panouri metalice cu spuma-izoterm, folosite de obicei la cladirile comerciale.

Imobilul este spatios, detinand o suprafata de 4,620 metri patrati, 2 dormitoare, 3 sali de baie si este organizat pe 4 etaje si o scara in spirala, cu ax de otel invelit in lemn de cires brazilian.

Pe langa scara in spirala, folosita de amatorii de sport pe post de exercitii de fitness, cladirea beneficiaza si de lift, pentru cei cu mai putin spirit sportiv.

Usa de la intrare este realizata din otel si are o inaltime de 3 metri. Odata intrat in cladire patrunzi intr-un fel de canion din beton deschis spre cer, care conduce la doua intrari separate: una care da spre casa si ce-a de-a doua, care da spre studioul de arta de la subsol al doamnei Kawano.

Studioul are pardoseala de beton, un tavan de peste 6 metri cu grinzi de otel expuse la exterior, un perete de sticla care da inspre o zona de sculpturi in piatra si o gradina de bambus, realizata pe un ecran. Biroul artistei si camera de oaspeti sunt amenajate la etajul 2 si au podele realizate din rogojini japoneze.

Principalele spatii de locuit ale cladirii se afla la etajul 3 si 4, pentru ca de aici se poate admira cel mai bine minunata priveliste asupra orasului.

Mare parte a etajului 3 e ocupat de zona de gatit si de luat masa, mobilata cu dulapuri colorate care mascheaza dezordinea. Efectul de spatiu este accentuat de 3 pereti de sticla, 2 dintre ei dand spre o bucatarie deschisa, tip terasa.

Dormitorul matrimonial si baia principala ocupa in schimb suprafata de la etajul 4.

Ce spun arhitectii despre noul trend arhitectural

Lotul de case du dimensiuni de 7,5 metri pe 30 metri reprezinta in prezent un nou model de arhitectura a caselor.

Arhitectul Olle Lundberg, cel care a proiectat sediul companiei Twitter si complexul rezidential Larry Ellison's Pacific Heights a explicat ca ideea circularii pe verticala este cea care a facut totul sa se lege.

Pe de alta parte, arhitecta Michelle Kriebel afirma ca locuintele pe verticala pot da sentimentul de inghesuiala locatarilor, insa in acest caz, holul de tip canion de la parter, permite un grad mare de luminozitate in cladire. Un alt atu, enumerat de arhitecta este si faptul ca peretele interior e de sticla, explicand ca sticla lasa sa patrunda lumina care creeaza efectul de spatiu.

Potrivit locatarilor, principalul avantaj este panorama pe care o ai asupra orasului de pe terasa de pe acoperis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa eleganta San Francisco, #imobil San Francisco , #Arhitectura