Situatia pietei imobiliare la sfarsitul anului 2017

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 14:57
2794 citiri
Situatia pietei imobiliare la sfarsitul anului 2017

Anul acesta pretul mediu pe metru patrat util a crescut la 1.171 euro pe piata imobiliara din Romania, cresterea este explicata ca fiind consecinta directa a cresterii preturilor locuintelor din orasele mici contrar cu ieftinirea apartamentelor in orasele mari.

Daca planuiesti sa investesti in apartamente in Brasov sau Craiova, trebuie sa stii ca Brasovul si Craiova au ajuns pe lista oraselor in care pretul mediu pe metru patrat este aproximativ 1.000 de euro.

Bucuresti, Cluj, Timisoara si Constanta sunt orasele in care pragul de 1.000 euro a fost deja depasit.

In momentul de fata, piata imobiliara din Brasov este in continua expansiune, nivelul de trai este ridicat iar dezvoltatorii investesc in locuinte noi avand in vedere cererea de pe piata.

Preturile pentru locuintele scoase la vanzare la nivel national s-au mentinut si in al treilea trimestru din 2017, la un nivel relativ constant fata de lunile anterioare, dar asta doar pentru ca apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit.

Declinul pretului pentru apartamentele din Bucuresti este de 1,1%, pana la o medie de circa 1.230 de euro pe metru patrat util.

In momentul de fata preturile cerute de catre proprietari pentru case si apartamente sunt cu 9,7 % mai ridicate decat anul trecut in perioada aceasta, cu aproximativ un sfert mai mare decat acum doi ani si totodata cu 38% mai mici decat in 2008 la momentul crizei.

Datele publicate recent de Institutul National de Statistica (INS) arata ca in al doilea trimestru al anului 2017 valoarea de tranzactionare a locuintelor din Romania era aproape cu 14% mai mare decat in anul 2015.

Desi pe piata imobiliara tendinta este una de crestere, in anumite orase, locuintele s-au ieftinit in luna noiembrie; potrivit analizei realizate de Imobiliare.ro, dinamica pretului a fost diferita in fiecare oras in parte, cel mai probabil, piata locala are o influenta seminificativa intrucat evolutia preturilor nu a urmat trendul general al pietei.

In Bucuresti, apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,6% iar cele vechi s-au scumpit cu 1%. Per total, pretul mediul al metrului patrat util a scazut cu 0,2%, ajungand la 1.271 de euro.

Pe de alta parte, in Cluj apartamentele noi s-au scumpit cu 0,4% iar cele vechi s-au ieftinit cu 0,3%, in conditiile in care Bucuresti este capitala iar Cluj este unul dintre cele mai mari orase, tendinta de crestere a fost una diferita.

In Timisoara pretul mediu al apartamentelor a scazut cu 0,6% luna trecuta. Apartamentele noi s-au ieftinit cu 0,1% iar cele vechi, cu 0,9%.

Pretul mediu pe metru patrat util a scazut prin urmare, la inceput lunii decembrie, de la 1.140 euro la 1.133 de euro.

Pe de alta parte, in Constanta situatia a fost una cu totul si cu totul diferita, s-au inregistrat doar cresteri ale preturilor.

Valoarea de piata a apartamentelor noi a crescut cu cu 1,8% iar a celor vechi a crescut cu 2,4%.

Prin urmare, pretul mediu pe metru patrat util s-a majorat per total cu 2,3%, ajungand la 1.083 de euro.

#apartamente Brasov , #Apartamente de lux