Cum alegi culorile potrivite pentru designul interior al locuintei tale - criterii de care sa tii cont

Luni, 12 Aprilie 2021, ora 16:54
961 citiri
Cum alegi culorile potrivite pentru designul interior al locuintei tale - criterii de care sa tii cont
amenajare casa FOTO: shutterstock.com

Cand vine vorba de amenajarea interioara a locuintei, unul dintre cele mai importante aspecte carora este bine sa le acorzi importanta este alegerea culorilor potrivite pentru fiecare camera. Aceasta, pentru ca studiile psihologice au demonstrat, de-a lungul timpului, ca paleta cromatica din jurul nostru ne influenteaza starea de spirit, poate contribui la imbunatatirea capacitatii de concentrare ori la relaxarea eficienta dupa o zi de munca stresanta.

In cele ce urmeaza, afli care sunt criteriile pe baza carora poti alege culorile potrivite pentru designul interior al casei tale, precum si care sunt nuantele adecvate fiecarei incaperi, in functie de dimensiunile ei, utilitatea pe care o are si luminozitate.

Cum alegi culorile potrivite pentru casa ta - reguli generale

Designul interior este privit, deseori, din doua perspective: cea functionala si cea estetica. Dincolo de stilul de amenajare pe care il alegi, indiferent ca este vorba despre cel rustic, modern, minimalist ori industrial, paleta de culori pentru care optezi are un efect profund asupra starii emotionale si psihice. Astfel, in momentul in care te hotarasti asupra anumitor nuante, este indicat sa tii cont de urmatoarele criterii:

  • ia in calcul principiile rotii culorilor - este vorba despre reprezentarea grafica a modului in care sunt formate culorile si te ajuta sa stii care sunt nuantele primare, secundare si tertiare; practic, este un instrument care te invata sa faci combinatii armonioase de culori; culorile primare sunt: rosu, galben, albastru; cele secundare se formeaza prin amestecul a doua culori primare: portocaliu, verde, mov; cele tertiare presupun combinarea culorilor primare cu cele secundare, in diferite proportii;
  • creeaza nuante proprii - de pe roata culorilor lipsesc negrul, albul si nuantele neutre, de gri, crem, bej, maro, care ajuta la obtinerea unor tonuri deosebite; culorile din partea stanga a spectrului sunt calde, iar cele din dreapta, reci;

  • tine cont de dimensiunile camerelor - pentru camerele mici, in care nu patrunde suficienta lumina naturala, sunt recomandate culorile calde; de pilda, intr-un dormitor mic, poti opta pentru parchet in nuante deschise, de alb, crem sau bej si pentru vopsirea peretilor in roz pal sau alb; totodata, alegand, de exemplu, o pardoseala laminata lucioasa, mata, cu finisaje in relief, realizata peste 80% din lemn si care, datorita tehnicilor de imprimare, reda aspectul natural al lemnului sau al pietrei, va crea o atmosfera calda si primitoare, indiferent de stilul de design ales; in schimb, pentru camerele inalte si spatioase, poti folosi culorile reci, intunecate;
  • alege o schema cromatica - schemele cromatice te ajuta sa combini armonios nuantele; astfel, poti alege un design monocromatic, in care vei utiliza doar o culoare si diverse tonuri ale acesteia, analog, in care culorile apar una langa alta pe roata culorilor (sunt din aceeasi familie); alte scheme pot fi contrastul, prin care creezi un impact puternic (mobila poate fi in nuante de rosu, iar peretii pot fi vopsiti in mov), sau sistemul complementar, in care combini doua culori diametral opuse in cercul cromatic (rosu-verde, albastru-portocaliu).

Ce nuante se potrivesc cel mai bine pentru sufragerie si dormitor

Dincolo de criteriile generale, de alegere si de combinare a culorilor, mai este un aspect important, legat de psihologia culorilor. Aceasta, mai cu seama in cazul in care iti place ideea utilizarii diverselor nuante pentru a crea atmosfera emotionala potrivita in locuinta ta. Din aceasta perspectiva, in sufragerie sunt recomandate tonurile de rosu, galben, portocaliu sau nuantele de maro sau bej. Toate aceste culori stimuleaza conversatia.

Pe de alta parte, in dormitor, vrei sa ai un somn de cat mai buna calitate, prin urmare este important sa te relaxezi. De aceea, intr-o astfel de incapere, este indicat sa folosesti culori reci, cum sunt albastrul, verdele sau lavanda.

Culorile adecvate pentru baie si bucatarie

Multa vreme albul, bejul sau culorile pale, cat mai deschise, au fost considerate ideale pentru amenajarea bailor si a bucatariilor, din simplul motiv ca induc ideea de curatenie si siguranta. In designul modern, insa, sunt incurajate combinatii de culori mult mai indraznete. Pentru baie, de exemplu, poti opta pentru faianta turcoaz, albastra sau verde, iar pentru gresie, mobilier si accesorii sa alegi diverse tonuri ale acestor culori.

In ceea ce priveste bucataria, studiile psihologice au aratat de-a lungul timpului ca exista o conexiune directa intre amintirile din copilarie legate de cromatica regasita in aceasta incapere si felul in care iti decorezi bucataria, ca adult. Astfel, daca ai avut experiente placute in compania unui contrast albastru-alb sau verde-galben, iti vei dori sa recreezi aceeasi paleta cromatica. Daca, totusi, nu ai niciun reper din acest punct de vedere, e bine sa stii ca rosul sau portocaliul sunt culori care pot fi folosite intr-o camera in care pregatesti zilnic preparatele preferate si ai nevoie de multa energie.

Cum alegi culorile pentru spatiile de lucru

Expertii de la Asociatia Americana de Psihologie (APA) spun ca spatiile in care ne petrecem cea mai mare parte din timp, in fiecare zi, ne influenteaza starea de spirit si nu numai, chiar daca nu suntem constienti de asta. Atunci cand vrei sa amenajezi un birou in locuinta ta sau un atelier de lucru, ai nevoie sa fii eficient. Specialistii in design interior recomanda pentru aceste spatii verdele, in toate tonurile posibile, pentru ca este o culoare care stimuleaza creativitatea si contribuie la cresterea puterii de concentrare. Retine ca rosul sau portocaliul, desi sunt nuante care te energizeaza, nu sunt chiar potrivite pentru un spatiu de lucru, pentru ca pot fi obositoare si iti pot distrage atentia foarte usor. Poti, insa, opta si pentru tonuri deschise ale unor astfel de culori.

Culorile alese pentru designul interior sunt foarte importante nu doar din punct de vedere estetic, ci si din perspectiva crearii unei atmosfere placute. Retine ca un aspect important atunci cand optezi pentru anumite nuante sau scheme cromatice este sa ai in vedere utilitatea fiecarei incaperi. La prima vedere poate sa para un proces destul de complicat, insa, tinand cont de cateva recomandari utile, cum sunt si cele de mai sus, poti face alegeri inspirate.

Sursa foto: Shutterstock

#culori, #alegere culori, #design casa, #design interior , #Amenajari interioare