De ce sa amenajam o gradina cu piatra naturala

Luni, 24 Iulie 2017, ora 16:24
5497 citiri
De ce sa amenajam o gradina cu piatra naturala

Sa faci o gradina sa arate placut si relaxant este o placere pentru cei mai multi dintre proprietari. Dar sunt si oameni care nu se incumeta sa faca acest lucru singuri si apeleaza la peisagisti, insa multi dintre ei nu fac mereu legatura cu exteriorul casei. In aceste conditii, trebuie sa cunoastem lucruri de care ne putem folosi pentru a crea atmosfera dorita in gradina noastra.

Fierul, lemnul si piatra naturala sunt materialele cel mai des utilizate pentru a amenaja cu gust o gradina. De ce acestea? Pentru ca ele sunt cel mai aproape de spiritul naturii, pentru ca ele se integreaza cel mai bine intr-un decor cat mai natural cu putinta.

Stil si versatilitate

In afara de aceasta intrinseca legatura cu natura, piatra devine un element principal intr-o gradina si datorita rezistentei sale dovedita de-a lungul intregii civilizatii... Vorbim deci aici de mii de ani de legatura a omului cu acest material fascinant, extrem de versatil.

Durabilitatea recunoscuta a pietrei este dublata de varietatea sa cromatica foarte mare. Intretinuta corect, piatra naturala isi poate pastra farmecul intr-o gradina chiar si mai mult de 50 de ani.

Piatra naturala este prezenta in toate stilurile decorative destinate exteriorului, insa cu precadere se foloseste in genurile mediteraneean si rustic. Placile cu suprafete netede si monocrmoatice sau cu o paleta mica de nuante (marmura, granit, ardezie) se pot integra in abordari moderne: industriale sau minimaliste - cand e in compania elementelor cromate, insa functioneaza la fel de bine si in stilul clasic sau baroc - pentru gradini si locuinte mai sofisticate. Versatilitatea pietrei naturale este uriasa!

O terasa din piatra naturala

O terasa inseamna inainte de toate pardoseala. Travertinul, granitul, marmura sau ardezia pot fi utilizate la realizarea teraselor, aceste roci prezentand o rezistenta sporita la intemperii (ploaie, inghet/dezghet, soare), daca sunt tratate corespunzator. Toate culorile acestor placi se integreaza perfect alaturi de vegetatia unei gradini, indiferent daca avem mai multa sau mai putina iarba, copaci, flori etc. Mentionam aici culori precum crem, alb, verde deschis, rosu pal, gri si altele.

Dupa pardoseala, avem stalpii care si ei pot fi placati cu piatra naturala. Daca pardoseala trebuie sa fie obligatoriu aderenta (din motive de siguranta!), imbracarea stalpilor permite mai multa libertate in privinta finisajelor: polisat, mat, antichizata, scapitata etc.

De exemplu, suprafetele scapitate se intalnesc mai mult in amenajarile mediteraneene, rustice, in timp ce polisatele intretin cu precadere o atmosfera clasica, eleganta, mai elevata.

In functie de aspectul acestor materiale ne putem orienta catre felul cel mai potrivit in care ne putem amenaja gradina.

Piatra naturala si mobilierul de gradina

Acum, ca am trasat liniile generale ale gradinii, in care piatra naturala joaca rolul principal, sa trecem in revista cateva detalii importante ale intregii structuri. O gradina este relaxanta, daca ai locuri din care o poti admira si de unde te poti incarca de energii pozitive... Deci vorbim de mobilier.

Daca, din pacate, cei mai multi recurg la mobilierul din plastic (inesetic, nerezistent), exista un numar in crestere de romani care au inteles importanta durabilitatii in cazul mobilierului din curte.

Acestia folosesc integral piatra naturala pentru mese, banci, baruri (blaturi) sau in combinatie cu lemnul. Placile din piatra naturala se pot folosi chiar si la placarea de dulapuri sau la realizarea de etajere care vin sa infrumuseteze aspectul general al unei terase acoperite sau semiacoperite.

Indiferent de stilul abordat in amenajarea gradinii, un gratar din piatra naturala sau din beton placat cu piatra naturala va contribui major la estetica spatiului si va fi in acelasi timp foarte folositor. Cu gratarul se pot pregati mese sanatoase si gustoase pentru intreaga familie si pentru prietenii invitati sa se bucure de gradina.

Cand studiati o oferta de gratare realizate din piatra naturala, aveti grija sa cereti informatii si legate de greutatea fiecarui segment in parte: unele sunt destul de grele, ceea ce este o dovada implicita a rezistentei lor. Pe de alta parte, veti sti si de cati oameni va fi nevoie la montarea gratarului sau cuptorului din piatra naturala.

Alei din piatra naturala

Aleile sunt esentiale intr-o gradina. Acestea pun in valoare spatiile deschise, protejand totodata iarba. Ele pot fi realizate din pietre cu forme neregulate (ardezie, calcar, marmura etc.), din piatra cubica (ardezie, sandstone, granit etc.), din placi cu forme regulate (granit, travertin, marmura etc.).

Placile pot fi montate pe nisip sau pe ciment, cu rosturi sau fara rosturi. In cazul dalelor mari ("pasi japonezi") spatiul lasat ele contribuie la realizarea unei senzatii de salbaticie a naturii, atat de cautata in vremurile noastre atat de agitate.

Obiecte de decorative din piatra naturala

Gradina poate fi una bogata in vegetatie sau sa respecte niste linii geometrice simple, care sa puna in valoare spatiul, mai ales atunci cand acesta este mai mic.

Pentru aceste cazuri, statuile, podetele (din lemn, fier sau din piatra), bile, roci si pietris decorative etc. devin obiecte care atrag atentia, asupra carora ochiul se concentreaza, relaxandu-se totodata. (Modele de ornamente de calitate pentru infrumusetarea gradinii gasiti in link)

Aceste aparent neinsemnate detalii si forme realizeaza conexiuni subtile dar solide intre piatra naturala si spiritul gradinii. De aceea se potriveste piatra in amenajarea unei gradini: pentru ca vine din natura si este adusa ca sa sprijine natura.

Foto: pinterest.com, piatraonline.ro si piatraonline.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenajare gradina piatra naturala , #Amenajari gradini