Carte de business: Tu ce atitudine ai fata de oameni?

Sambata, 04 August 2012, ora 00:00
3144 citiri
Carte de business: Tu ce atitudine ai fata de oameni?

Liderii adevarati stiu sa foloseasca si sa dezvolte abilitatile persoanelor cu care lucreaza, iar acest lucru este posibil datorita conceptiei pe care o au despre oameni.

Autorii cartii "Multipliers: How The Best Leaders Make Everyone Smarter", Liz Wiseman si Greg McKeown, analizeaza doua tipuri de lideri pornind de la modul lor de a interactiona cu oamenii, aratand cum o organizatie poate avea succes pornind de la atitudinea liderilor.

In carte sunt prezentare doua categorii de lideri: cei care inhiba (Diminishers) si cei care contribuie la dezvoltarea celorlalti (Multipliers). Sunt prezentate caracteristicile esentiale ale acestora si modul lor de actiune, ca si consecintele pentru organizatie care decurg in fiecare dintre aceste cazuri.

Doua tipuri de gandire diferite in leadership

Tipul de gandire al liderilor care inhiba este urmatorul: oamenii cu adevarat inteligenti sunt rari si eu sunt una dintre aceste persoane. Oamenii nu vor fi in stare sa isi dea seama de niste lucruri fara mine. Eu am toate raspunsurile.

Liderii care contribuie la dezvoltarea celorlalti gandesc in felul urmator: oamenii destepti sunt peste tot si sunt capabili sa inteleaga lucrurile, devenind si mai inteligenti in timpul acestui proces. Treaba mea este sa pun intrebarile potrivite.

In "Multipliers: How the Best Leaders Make Everyone Smarter", Liz Wiseman si Greg McKeown explica de ce unii lideri creeaza si dezvolta inteligenta in jurul lor, in timp ce altii o diminueaza. Primii sunt capabili sa dezvolte anumite capacitati ale oamenilor prin faptul ca tin cont de existenta lor si le ofera angajatilor posibilitatea de a le manifesta.

Aceasta atitudine provine din conceptia pe care o au despre inteligenta si abilitatile oamenilor. Autorii cartii ofera un instrument de evaluare pentru lideri, astfel incat acestia sa isi dea seama in ce categorie se afla. In primul rand, acestia trebuie sa realizeze care sunt convingerile lor in ceea ce ii priveste pe oamenii din jurul lor.

Cum actioneaza cele doua categorii de lideri

Liderii care contribuie la dezvoltarea celorlalti utilizeaza la maxim resursele intelectuale ale acestora si stiu sa ii stimuleze. Autorii cartii ii determina scot in evidenta faptul ca exista resurse si puteri neutilizate ale oamenilor, prin intermediul carora se pot realiza multe lucruri importante.

Liderii care inhiba nu folosesc aceste resurse, iar oamenii din jurul lor se simt lipsiti de energie, suprasolicitati si insuficienti. Unii lideri par sa secatuiasca inteligenta si abilitatile oamenilor din jurul lor. Se concentreaza asupra propriei lor inteligente si hotararii de a fi cele mai destepte persoane, reducand valoarea celorlalti. Acest tip de comportament lipseste o organizatie de o serie de lucruri importante, care ar putea contribui la dezvoltarea ei.

Liderii care permit dezvoltarea utilizeaza inteligenta si capacitatile persoanelor din jurul lor, respectandu-le in acealasi timp: "Multiplicatorii sunt liderii care privesc dincolo de geniul lor si isi concentreaza energia pentru a extrage si a extinde geniul altora. Sunt manageri duri si exigenti care vad o mare capacitate in altii si vor sa utilizeze acest potential in toata plenitudinea lui".

Liderii care inhiba potentialul celorlalti obisnuiesc sa stocheze resurse si sa foloseasca talentul sub potentialul sau, creand un mediu de munca tensionat care inabusa gandirea si abilitatile angajatilor. Acesti lideri dau ordine prin care arata cat de multe lucruri cunosc si iau decizii neasteptate, care creeaza confuzie in randul organizatiei.

Liderii care contribuie la dezvoltarea angajatilor atrag persoane talentate si folosesc la maxim aptitudinile lor, prin crearea unui mediu de munca intens, care le solicita angajatilor sa dezvolte cel mai bun tip de gandire pentru organizatie si sa munceasca la un nivel calitativ ridicat. Acesti lideri iau decizii logice si corecte, in urma unor dezbateri riguroase, oferindu-le si altor persoane dreptul de proprietate asupra rezultatelor si investind in succesul lor.

Cartea "Multipliers: How The Best Leaders Make Everyone Smarter" poate fi cumparata de pe Amazon, la pretul de 13,98 dolari. Pentru comenzi mai mari de 25 de dolari, transportul este gratuit.

#carte de business, #tipuri de lideri, #lideri abordare angajati, #tipuri de gandire lideri, #tipuri de actiuni lideri , #Recenzii carti