Carte de business: La ce-ti foloseste latura umana in leadership?

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 00:00
2564 citiri
Carte de business: La ce-ti foloseste latura umana in leadership?

Un lider are la dipozitie diverse cai pentru a conduce o afacere, iar una dintre abordari se refera la crearea unor legaturi cu cei din jurul lui si asumarea unor riscuri ridicate.

Cartea "The Radical Leap: A Personal Lesson in Extreme Leadership", scrisa de Steve Farber, aduce in prim plan o viziune noua asupra lumii afacerilor.

Steve Farber, fost vicepresedinte al companiei Tom Peters, sustine ca adevaratul leadership consta in reintoarcerea la o serie de principii simple care au fost trecute cu vederea in contextul competitiei acerbe din lumea afacerilor.

Leadershipul este definit sub forma unei parabole moderne, in care autorul isi intreaba cititorii daca vor sa vada un sport extrem. Prin urmare, Steve Farber foloseste termenul "Radical Leap" (salt radical), provocandu-i pe oamenii de afaceri sa renunte la conventii si sa isi manifeste partea lor umana, care include o serie de imperfectiuni, pentru a se transforma in niste lideri pe care oamenii ii vor urma in orice conditii.

Steve Farber nu realizeaza numai o descriere a leadeship-ului in cartea "The Radical Leap: A Personal Lesson in Extreme Leadership", ci explica implementarea unui nou concept de leadership.

Incercand sa raspunda la intrebari precum "De ce imi iubesc afacerea, angajatii si clientii, si cum pot sa le arat ce simt?", "Ce efecte au actiunile mele asupra energiei oamenilor din jurul meu?", "Cum putem schimba mediul in care activeaza compania noastra, angajatii, clientii, piata si industria?", Steve Farber creeaza un sistem in care predomina partea umana a liderilor si manifestarea ei in diverse contexte.

LEAP, un sistem de leadership ce are la baza elemente ce definesc natura umana

Pe parcursul cartii, Steve Farber ni-l prezinta pe Edg, personaj care ii devine mentor. Relatia dintre cei doi evolueaza pe parcursul mai multor saptamani, pe masura ce Edg ii prezinta componentele a ceea ce numeste LEAP. Cuvantul "Leap" din titlu este un acronim pentru Love (iubire), Energy (energie), Audacity (indrazneala) si Proof (dovada). Toate aceste caracteristici definesc ceea ce Steva Farber numeste "liderul extrem".

Teoria lui Steve Farber are la baza urmatoarele idei: liderii extremi cultiva iubirea. Iubirea genereaza energie. Energia inspira indrazneala si dorinta de a-si asuma riscuri intentionate care vor produce o viata mai buna. De asemenea, liderii extremi trebuie sa aduca dovada faptului ca eforturile si viziunile lor au valoare si sens.

Aceste principii au stat la baza unor evenimente importante ale istoriei umane, determinandu-i pe oameni sa participe la diverse actiuni initiate de lideri vizionari si sunt considerate ca motorul schimbarii in lume. Ideea de baza a acestei carti este ca un lider trebuie sa iubeasca viata si sa o traiasca intens, iar aceasta abordare va determina toate celelalte manifestari din cadrul sistemului LEAP.

Cum functioneaza sistemul LEAP

Steve Farber descrie modalitatea in care functioneaza teoria sa. Mentorul sau, Edg, ii spune ca abilitatea de a conduce nu provine din cartile citite, din plasarea intr-o diagrama organizationala sau din titlul de pe cardul business: "Leadeshipul este intotdeauna ceva care tine de fond si rareori de tendinte. Este un lucru intens personal si infricosator, cerandu-ne sa traim ideile pe care le adoptam in moduri indiscutabile in fiecare zi a vietii noastre, deasupra si dincolo de punctul fricii".

Steve Farber sustine ca a face fata unei provocari care te sperie reprezinta cea mai buna metoda de a depasi frica. Cu cat este mai mare provocarea, cu atat mai intens va fi traita actiunea.

In momentul in care un lider realizeaza ceva important, in interiorul lui se petrece ceva incontrolabil, iar aceasta schimbare trebuie abordata intr-un anume fel pentru ca sa permita evolutia lumii care il inconjoara: "Cea mai mare obligatie a unui lider este sa faca posibil un mediu in care oamenii pot sa aspire la schimbarea lumii".

Steve Farber demonstreaza ca procesul prin care o persoana devine un lider extrem este foarte important atat in lumea corporatiilor, cat si in viata personala a indivizilor care aleg sa adopte sistemul LEAP.

Pe parcursul cartii sunt abordate teme precum modalitatile de a incuraja manifestarea leadershipului nu numai in interiorul tau, ci si in persoanele care te inconjoara.

Cartea aduce o perspectiva noua si revigoranta pentru oamenii de afaceri, pentru ca porneste de la diverse aspecte ale naturii umane pe care incearca sa le extrapoleze intr-un domeniu destul de arid, unde insa exista interrrelationare.

Cartea "The Radical Leap: A Personal Lesson in Extreme Leadership" poate fi comandata de pa Amazon.

#carte de business, #leadership carte de business, #definitie leadership, #caracteristici lideri , #Recenzii carti